OPEC+ gaat minder olie oppompen

Foto: ANP

Oliekartel OPEC heeft samen met bondgenoten als Rusland een deal bereikt over verdere productiebeperking. De landen, ook wel bekend als OPEC+, gaan 500.000 vaten per dag minder produceren. Dat melden afgevaardigden van de delegaties.

Volgens kenners zal de vermindering de olieprijzen amper in beweging zetten. Die is namelijk niet meer dan een formalisering van de huidige situatie. Volgens de huidige afspraken moet OPEC+ 1,2 miljoen vaten per dag minder produceren. In oktober was de productiebeperking van de aangesloten landen al 1,7 miljoen vaten per dag, 500.000 vaten per dag meer dan was afgesproken.

Belangrijk punt van de vergadering was dan ook hoe de productiebeperking wordt verdeeld. Saudi-Arabiƫ nam eerder het grootste deel van de vermindering voor zijn rekening en wilde een eerlijker verdeling. Met name een lagere productie voor Irak bleek een heikel punt.

Afgesproken is nu dat dit land en Nigeria hun olieproductie het meest moeten terugschroeven. Rusland kan hetzelfde blijven produceren. Saudi-Arabiƫ schroeft zijn dagelijkse quotum met 160.000 vaten terug, maar produceerde al minder dan het mocht, waardoor dat land de facto weer wat meer olie kan oppompen.

De nieuwe afspraak geldt vooralsnog alleen voor het eerste kwartaal van volgend jaar. In maart komen de olieproducerende landen weer bij elkaar om te kijken hoe het verder moet.