Handelshoop helpt AEX vooruit

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs boekte vrijdag een stevige winst. Ook de andere Europese beurzen gingen flink vooruit na berichten over een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Beleggers verwerkten daarnaast de uitslag van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, waar premier Boris Johnson de benodigde meerderheid heeft behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent hoger op 606,35 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 905,71 punten. Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 1,6 procent bij.

Aan het handelsfront hebben Washington en Peking naar verluidt een principeakkoord gesloten over een voorlopige handelsdeal. Dat zou betekenen dat nieuwe Amerikaanse importheffingen die zondag zouden ingaan, worden opgeschort. Ook zouden de Amerikanen bereid zijn om bestaande heffingen op 360 miljard dollar aan Chinese producten met de helft te verlagen.

De banken en verzekeraars waren in trek op het Damrak. Aegon en ING waren de sterkste stijgers in de AEX met winsten van ruim 3 procent. Informatieleverancier Wolters Kluwer en bierbrouwer Heineken waren de enige dalers, met verliezen van 0,5 en 0,1 procent.

Kabel- en telecomconcern Altice Europe klom 2,6 procent bij de middelgrote bedrijven. Het Portugese dochterbedrijf Meo verkoopt een minderheidsbelang in Altice Portugal FTTH aan Morgan Stanley Infrastructure Partners.

De Britse bouwbedrijven reageerden positief op de verkiezingswinst van de Conservatieve Partij. Taylor Wimpey dikte 11 procent aan. Ook telecomconcern BT en postbezorger Royal Mail, die onder Labour mogelijk genationaliseerd zouden worden, werden flink hoger gezet en wonnen 8 en 6 procent. In Frankfurt zakte Henkel ruim 4 procent. Het Duitse bedrijf achter merken als Schwarzkopf en Persil verwacht dat de winst in 2020 zal dalen.

De euro was 1,1173 dollar waard, tegen 1,1115 dollar een dag eerder. Het Britse pond zat in de lift na de verkiezingswinst van Boris Johnson. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 59,62 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 64,81 dollar per vat.