Unilever onderuit op Damrak

Foto: ANP

Het aandeel Unilever ging dinsdag onderuit op het Damrak na een omzetalarm van het levensmiddelenconcern. De Europese beurzen stond in het rood. Beleggers namen wat gas terug na de recente opmars die volgde op de onlangs aangekondigde handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de min op 607,67 punten. De MidKap daalde ook 0,5 procent, tot 903,52 punten. De beursgraadmeters in Parijs en Frankfurt verloren 0,4 procent. Londen stond 0,1 procent lager.

Grootste daler bij de hoofdfondsen was Unilever met een verlies van meer dan 6 procent. Het levensmiddelenconcern verwacht het doel van een omzetgroei van 3 tot 5 procent dit jaar niet meer te halen. Unilever heeft last van een economische vertraging in Zuid-Azië. Ook de situatie in West-Afrika laat volgens het bedrijf te wensen over. Biotechnoloog Galapagos daalde 1 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley. Zorgtechnologiebedrijf Philips voerde de stijgers aan met een winst van 1,1 procent.

In de MidKap sloot Arcadis de rij met een min van ruim 4 procent. Het advies- en ingenieursbureau stopt met investeringen in een Braziliaans samenwerkingsverband voor duurzaam gas. Op dit project, ALEN genaamd, schreef Arcadis eerder al tientallen miljoenen euro’s af. Het bedrijf treft nu een voorziening van 85 miljoen euro. Boskalis won 0,5 procent. De baggeraar heeft twee contracten gekregen in Taiwan en Denemarken met een totale waarde van circa 85 miljoen euro.

Bij de kleinere bedrijven klom Sif 1,4 procent. De funderingsspecialist gaat zogeheten monopiles leveren voor een Frans windmolenpark. Behalve die masten gaat Sif ook het staal leveren voor de verbinding tussen de fundering en de masten. Prosus steeg 2,4 procent op de lokale markt. De techinvesteerder wordt opgenomen in de S&P Europe 350-index.

De euro was 1,1130 dollar waard tegen 1,1143 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 60,32 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 65,54 dollar per vat.