ASMI in trek op Damrak

Foto: ANP

Het aandeel ASMI was woensdag in trek op het Damrak na een positief handelsbericht van de chiptoeleverancier. De meeste Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers zijn vooral benieuwd naar de details van het fase 1-handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China, die later op de dag worden vrijgegeven. Berichten dat Washington niet van plan zou zijn om eerder opgelegde importtarieven op Chinese goederen terug te draaien, zorgden voor enige terughoudendheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 612,09 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 940,52 punten. De beurs in Londen won 0,1 procent. Frankfurt en Parijs daalden 0,1 procent.

ASMI steeg 8 procent en was de grote winnaar in de MidKap. Volgens de toeleverancier aan de chipindustrie was de omzet in het slotkwartaal van 2019 hoger dan voorzien en lagen de orders ver boven de eigen verwachting. ASMI wees onder meer op de beter dan verwachte marktomstandigheden in de chipsector. Sectorgenoten ASML en Besi wonnen 0,7 en 3,9 procent.

Grootste stijger bij de AEX-fondsen was Galapagos met een winst van 0,8 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft de samenwerking met zijn Canadese branchegenoot Fibrocor Therapeutics uitgebreid. Daarbij neemt Galapagos ook een aandelenbelang in Fibrocor. Verzekeraar NN Group stond onderaan met een verlies van 1,7 procent.

Alfen steeg 5,5 procent bij de kleinere bedrijven. De laadpalenfabrikant gaat verdeelstations leveren aan netbeheerder Enexis Netbeheer. Op de lokale markt klom NIBC 2,2 procent. De zakenbank stopt met kapitaalmarktdiensten voor zakelijke klanten. De beslissing kost ongeveer vijftig banen.

Capgemini daalde 0,5 procent in Parijs. Het Franse IT-bedrijf heeft zijn bod op branchegenoot Altran Technologies (plus 2,5 procent) verhoogd. Capgemini is in een strijd verwikkeld met het Amerikaanse hedgefonds Elliott om de controle over zijn kleinere rivaal.

De euro was 1,1122 dollar waard, tegen 1,1128 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 57,96 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 64,23 dollar per vat.