ASMI straalt op afwachtende beurs

Foto: ANP

De meeste Europese beurzen lieten woensdag weinig beweging zien. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van de details van het fase 1-handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China. Berichten dat Washington eerder opgelegde importtarieven op Chinese goederen niet zal terugdraaien zorgden voor enige terughoudendheid. Op het Damrak was chipbedrijf ASMI een uitblinker na een positief handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 612,01 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 942,11 punten dankzij een koerssprong van ASMI. De beurs in Londen won 0,2 procent. De hoofdindices in Parijs en Frankfurt daalden 0,1 procent.

ASMI (plus 10 procent) was de grote winnaar in de MidKap. Volgens de toeleverancier aan de chipindustrie was de omzet in het slotkwartaal van 2019 hoger dan voorzien en lagen de orders ver boven de eigen verwachting. ASMI wees onder meer op de beter dan verwachte marktomstandigheden in de chipsector. Sectorgenoten ASML en Besi wonnen 0,9 en 5,2 procent.

Koploper bij de hoofdfondsen op het Damrak was Galapagos met een winst van 1,2 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft de samenwerking met zijn Canadese branchegenoot Fibrocor Therapeutics uitgebreid. Daarbij neemt Galapagos ook een aandelenbelang in Fibrocor. De verzekeraars NN Group en ASR stonden onderaan met verliezen van 2,6 en 2,1 procent.

Alfen dikte 5 procent aan bij de kleinere bedrijven. De laadpalenfabrikant gaat verdeelstations leveren aan netbeheerder Enexis Netbeheer. Op de lokale markt won NIBC ruim 3 procent. De zakenbank stopt met kapitaalmarktdiensten voor zakelijke klanten. De beslissing kost ongeveer vijftig banen.

In Parijs won Capgemini 0,2 procent. Het Franse IT-bedrijf heeft zijn bod op branchegenoot Altran Technologies (plus 2,7 procent) verhoogd. Capgemini is in een strijd verwikkeld met het Amerikaanse hedgefonds Elliott om de controle over zijn kleinere rivaal.

De euro was 1,1130 dollar waard tegen 1,1128 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 58,15 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 64,41 dollar per vat.