Britse megadeal Takeaway loopt mogelijk vertraging op

Foto: ANP

De megafusie van maaltijdbezorger Takeaway.com en het Britse Just Eat loopt mogelijk vertraging op. De Britse concurrentiewaakhond CMA is van plan een onderzoek in te stellen naar de deal, die van het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl een van de grootste maaltijdbestelconcerns ter wereld moet maken.

Takeaway heeft te horen gekregen dat de CMA is teruggekomen op een eerder standpunt. Nu zouden de Britten vinden dat een gericht onderzoek naar deze terugkeer van het Nederlandse bedrijf op de Britse markt toch gerechtvaardigd is. In 2016 trok Takeaway zich nog terug uit het Verenigd Koninkrijk, omdat het daar toen geen kans zag uit te groeien tot marktleider.

Het zou niet voor het eerst zijn dat de CMA in de maaltijdbestelbranche duikt. De mededingingsautoriteit besloot eerder al een onderzoek in te stellen naar een miljoeneninjectie van de Amerikaanse webwinkelreus Amazon in maaltijdbezorger Deliveroo.

Volgens Takeaway komt de stap “onverwacht”. Daarom houden de Nederlanders hun tijdschema voor de samensmelting, waarmee omgerekend miljarden euro’s gemoeid zijn, nu tegen het licht. De CMA, die overigens nog niet formeel een onderzoek heeft ingesteld, zou bijvoorbeeld kunnen eisen dat Just Eat voorlopig zelfstandig moet worden gerund totdat de toezichthouder klaar is met het beoordelen van de deal. Eerder meldde Takeaway nog ervan uit te gaan de transactie voor het einde van januari definitief afgerond te hebben.

Het was al niet makkelijk om Just Eat over te nemen. Om het bedrijf woedde lang een overnamestrijd. Takeaway was de eerste partij die bij Just Eat aanklopte, en wist zich ook verzekerd van de steun van het bestuur van de Britten. Later toonde ook techinvesteerder Prosus interesse. Dit leidde tot een strijd waarbij beide partijen hun biedingen moesten opschroeven.