AEX herstelt wat van virusvrees

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs toonde vrijdag herstel na de stevige verliesbeurt een dag eerder. Ook de andere Europese beurzen veerden op. Beleggers bleven gespitst op de ontwikkelingen rond het coronavirus. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het echter nog te vroeg om de uitbraak van het virus uit te roepen tot internationale noodsituatie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,4 procent hoger op 613,88 punten. De hoofdindex koerst daarmee af op een fractioneel weekverlies. De MidKap klom 0,9 procent tot 940,43 punten. Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,3 procent.

Alle 25 AEX-fondsen gingen vooruit. Sterkste stijger was staalconcern ArcelorMittal met een winst van 2,7 procent. Chipmachinemaker ASML won 1,4 procent dankzij beter dan verwachte resultaten en positieve vooruitzichten van de Amerikaanse chipreus Intel. Ook andere Europese chipbedrijven zaten in de lift. In Amsterdam steeg Besi 1,6 procent. STMicroelectronics klom 1 procent in Parijs en in Frankfurt won Infineon 1,6 procent.

Bodemonderzoeker Fugro was koploper in de MidKap met een plus van 3,5 procent. Takeaway (min 2,3 procent) was de enige daler. De megafusie met het Britse Just Eat loopt volgens de maaltijdbezorger een week vertraging op vanwege een onderzoek van de Britse concurrentiewaakhond CMA. Eerder verklaarde de toezichthouder nog dat een onderzoek niet nodig was.

In Frankfurt steeg Bayer 3,3 procent. Het Duitse chemieconcern is naar verluidt in onderhandeling om tienduizenden claims over de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup te schikken voor zo’n 10 miljard dollar.

De maker van netwerkapparatuur Ericsson zakte 5,6 procent in Stockholm na tegenvallende kwartaalcijfers. In Parijs vielen de omzetcijfers van supermarktconcern Carrefour (plus 4 procent) in de smaak. Drankenproducent Rémy Cointreau bleef afgelopen kwartaal last houden van de protesten in Hongkong en kelderde 8,6 procent.

De euro was 1,1056 dollar waard tegen 1,1041 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 55,82 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 62,26 dollar per vat.