‘Ondernemers rekenen op verlenging deadline handelsdeal EU-VK’

Foto: ANP

De meeste Nederlandse ondernemers denken dat de Europese Unie meer tijd krijgt om een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk te sluiten. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) op basis van een rondvraag bij ruim tweehonderd ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk. Volgens de huidige plannen moeten de Britten dit jaar een handelsakkoord sluiten.

Zo’n 37 procent ziet een verlenging van de zogeheten overgangsfase als het meest waarschijnlijke scenario, toont het onderzoek. Een wat kleiner deel, 34 procent, verwacht wel dat de handelsdeal dit jaar rond komt. En een zesde van de ondervraagden denkt dat er helemaal geen overeenkomst wordt bereikt. De gesprekken tussen Brussel en Londen beginnen kort na 31 januari, wanneer de brexit een feit is.

Tijdens de overgangsfase verandert er vrijwel niets voor bedrijven. De EU-regels blijven gewoon van kracht en de handel vindt dan nog ongestoord plaats. Het merendeel van de bedrijven wil deze periode gebruiken om de voorbereidingen verder voort te zetten. Een kwart van de ondernemers zegt het nodige voorwerk al te hebben gedaan.