AEX verder omlaag door virusvrees

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam stond woensdag opnieuw in het rood. Ook de andere Europese beurzen gingen verder omlaag na de zware verliesbeurten in de afgelopen twee dagen. Beleggers bleven bezorgd over de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in landen buiten China. Op het Damrak werden de resultaten van Wolters Kluwer en ASMI goed ontvangen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,1 procent lager op 576,40 punten. De MidKap daalde 0,7 procent tot 902,10 punten. Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1,5 procent. De beurs in Milaan zakte 0,2 procent. De uitbraak van het nieuwe coronavirus in Italië heeft inmiddels elf mensen het leven gekost.

Hekkensluiter in de AEX was biotechnoloog Galapagos met een min van 6,8 procent. Wolters Kluwer (plus 3,3 procent) was koploper. De informatieleverancier behaalde in 2019 meer omzet en winst. Ook voor dit jaar wordt een verdere winstgroei voorzien. Het bedrijf gaat in 2020 opnieuw voor 350 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen.

Air France-KLM verloor opnieuw terrein en was met een min van 2,8 procent de grootste daler in de MidKap. De luchtvaartcombinatie heeft in een week tijd ruim 20 procent aan beurswaarde verloren. In Frankfurt zakte Lufthansa 3 procent. De Duitse luchtvaartmaatschappij kondigde maatregelen aan om de kosten te verlagen vanwege de impact van het coronavirus.

ASMI (plus 5,8 procent) was de sterkste stijger bij de middelgrote bedrijven. De toeleverancier aan de chipindustrie profiteerde van het aantrekken van de chipmarkt en boekte afgelopen kwartaal meer winst.

Bij de kleinere bedrijven dikte biotechbedrijf Kiadis Pharma bijna 18 procent aan. De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft toestemming gegeven voor een onderzoek naar medicijnen die met behulp van Kiadis’ technologie zijn ontwikkeld. NIBC won 1,1 procent. Het bestuur van de Haagse zakenbank steunt het overnamebod van 9,85 euro per aandeel van investeerder Blackstone.

De euro was 1,0879 dollar waard tegen 1,0877 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 49,45 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder op 54,31 dollar per vat.