‘Vergadering OPEC en bondgenoten uitgesteld’

Foto: ANP

Landen van het oliekartel OPEC en bondgenoten stellen hun vergadering per videoverbinding uit. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. De digitale vergadering over productieverlagingen zou maandag plaatsvinden, maar wordt waarschijnlijk verschoven naar 8 of 9 april om partijen meer tijd te geven voor onderhandelingen.

De reden voor het overleg is de gigantische neergang van de olieprijzen in de afgelopen maanden. Door de pandemie met het nieuwe coronavirus is de vraag naar olie sterk afgenomen. OPEC-lid Saudi-Arabië en Rusland, dat voorheen samen met het kartel optrok, verergerden die crash door hun openlijke ruzie over productiebeperkingen. Als wraakactie overspoelden ze de markt met goedkope olie.

Tussen Rusland en Saudi-Arabië klonken dit weekend weer harde woorden over wie verantwoordelijk was voor het starten van de ruzie. Volgens een vertegenwoordiger van het kartel was dat een extra reden om de vergadering uit te stellen. Rusland verweet Saudi-Arabië de beslissing om meer olie op te pompen, terwijl het Arabische land beweerde dat Rusland als eerste van de onderhandelingstafel wegliep.

De Russische president Vladimir Poetin gaf vrijdag toe dat een nieuwe deal op de oliemarkt nodig is. Rusland is volgens ingewijden bereid om 1 miljoen vaten per dag minder te produceren. Dat is wel onder de voorwaarde dat de Verenigde Staten ook hun productie verlagen. De VS deed tot nu toe niet mee aan de productieafspraken van OPEC en zijn bondgenoten.