Philips in trek op afwachtende beurs

Foto: ANP

Het aandeel Philips was maandag in trek op het Damrak na een goed ontvangen kwartaalbericht van het AEX-bedrijf. De meeste Europese aandelenbeurzen gingen licht vooruit in afwachting van meer bedrijfsresultaten later deze week. Beleggers bleven verder vooral gespitst op de ontwikkelingen rond de coronacrisis en de geleidelijke versoepeling van de lockdown in sommige Europese landen.

De AEX-index op Beursplein 5 was een uitblinker en noteerde rond het middaguur 1 procent hoger op 510,62 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 684,46 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent. Parijs daalde 0,1 procent.

Philips (plus 7,2 procent) was koploper bij de hoofdfondsen. Het zorgtechnologiebedrijf zag de omzet en winst in het eerste kwartaal dalen als gevolg van het coronavirus. Wel kreeg het bedrijf fors meer orders binnen voor professionele producten, waaronder beademings- en beeldvormingsapparatuur. In de tweede jaarhelft hoopt Philips weer te kunnen groeien.

IMCD steeg 1,5 procent. De chemicaliëndistributeur boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst ondanks beperkingen vanwege de coronacrisis. Het Rotterdamse bedrijf zegt open te kunnen blijven, zelfs in de meest strenge lockdowns. ABN AMRO verloor 2,3 procent. De bank heeft een claim ingediend tegen het Singaporese olieconcern Hin Leong Trading, dat onlangs uitstel van betaling heeft aangevraagd. Ook zou er te weinig zijn gedaan met waarschuwingen over tekortschietend witwasbeleid.

PostNL steeg 4,8 procent in de MidKap dankzij een adviesverhoging door ABN AMRO. Air France-KLM won 1,1 procent. Luchtvaartmaatschappij KLM ziet af van de beoogde verhoging van het variabele loon van topman Pieter Elbers vanwege de onrust die is ontstaan door het voorstel. Bij de kleinere bedrijven klom metalenspecialist AMG 4,4 procent na het intrekken van zijn prognose voor dit jaar.

In Parijs won Vivendi 4 procent. Het Franse mediabedrijf zag de kwartaalomzet stijgen onder aanvoering van zijn muziekdivisie Universal. Airbus daalde 0,4 procent. De vliegtuigmaker stuurt tijdelijk 3000 personeelsleden van zijn Franse fabrieken naar huis. Vanwege de virusuitbraak is er zeker tot half mei geen werk voor de werknemers.

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 23 procent tot 14,07 dollar. Dat komt vooral doordat de vraag naar olie is gekelderd door de coronacrisis en de vrees dat de opslagcapaciteit in de Verenigde Staten is bereikt. Brentolie daalde minder hard, met 4 procent tot 26,96 dollar. De euro was 1,0890 dollar waard, tegen 1,0879 dollar op vrijdag.