Kleine koersuitslagen op afwachtende beurzen

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs bleef woensdag dicht bij huis. Ook de andere Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien na de sterke opmars een dag eerder. Beleggers verwerkten opnieuw een grote hoeveelheid resultaten van grote Europese ondernemingen en keken verder uit naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel een fractie lager op 519,78 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 706,49 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt bleven vrijwel vlak. Londen won 0,5 procent

Speciaalchemiebedrijf DSM sloot de rij in de AEX met een verlies van 1,9 procent na een adviesverlaging van ING. Sterkste stijger was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield, dat later op de dag de boeken opent, met een winst van bijna 3 procent.

Vivoryon verloor bijna 11 procent bij de kleinere bedrijven. De biotechnoloog liet weten dat samenwerkingspartner MorphoSys geen gebruik maakt van de optie om een bepaald molecuul van Vivoryon in licentie op de markt te brengen. Branchegenoot MorphoSys had het exclusieve recht op een licentie voor de oncologische behandeling.

In Londen stegen de Britse banken Standard Chartered en Barclays rond 6 procent na goed ontvangen kwartaalberichten. Deutsche Bank, die met definitieve kwartaalcijfers kwam, klom 1,9 procent in Frankfurt. De Duitse autobouwers Daimler en Volkswagen, die vanwege de virusuitbraak minder auto’s verkochten in het eerste kwartaal, wonnen 0,2 en 1,6 procent.

In Parijs daalde Airbus 1,7 procent. De vliegtuigbouwer leed een kwartaalverlies door de coronapandemie en sprak van de ernstigste crisis in de luchtvaart ooit. IAG zakte 6 procent in Londen. Het moederbedrijf van luchtvaartmaatschappijen als British Airways en Iberia leed ook een verlies vanwege de virusuitbraak en verwacht in het huidige kwartaal nog veel meer geld te verliezen. Ook staan er bij British Airways tot 12.000 banen op de tocht.

AMS won 11 procent. De Oostenrijkse chip- en sensormaker boekte afgelopen kwartaal meer winst en verwacht slechts een beperkte impact van het coronavirus op de resultaten. Het Franse supermarktconcern Carrefour dikte 3 procent aan dankzij sterke kwartaalcijfers.

De euro was 1,0860 dollar waard, tegen 1,0843 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 15 procent tot 14,19 dollar. Brentolie werd 4,3 procent duurder op 21,34 dollar per vat.