Moederbedrijf Douwe Egberts gaat naar beurs Amsterdam

Foto: ANP

Koffiebedrijf JDE Peet’s gaat vrijdag naar de beurs van Amsterdam. Het moederconcern van onder meer Douwe Egberts mikt daarbij op een marktwaarde van tussen de 14,9 miljard en 16 miljard euro. De interesse van beleggers om aandelen te kopen is groot.

Er worden nieuwe aandelen uitgegeven en bestaande aandeelhouders verkopen aandelen. JDE Peet’s zou eerst woensdag 3 juni de stap naar de beurs maken, maar vanwege de grote belangstelling van investeerders is de beursgang vervroegd. Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg kan de beursgang van JDE Peet’s de grootste in Europa van dit jaar worden.

JDE Peet’s ontstond toen investeerder JAB zijn koffie-activiteiten in één bedrijf onderbracht. Alleen Nestlé is een groter koffiebedrijf als gekeken wordt naar de hoeveelheid koffiebonen die jaarlijks worden gebrand. JDE Peet’s wil de opbrengst van de verkoop van de nieuwe aandelen gebruiken om de schulden te verminderen.

Het is voor Douwe Egberts niet het eerste avontuur op de beurs van Amsterdam. Het bedrijf was eerder decennialang in handen van het Amerikaanse Sara Lee, dat de koffie- en theedivisie in 2012 als zelfstandig bedrijf naar de beurs in Amsterdam bracht. Daar werd het amper een jaar later weggekocht door JAB.

Sinds de overname door JAB voerde het bedrijf de omzet jaarlijks met 3,1 procent op, tot 6,9 miljard euro in 2019. Die verkopen komen niet alleen op het conto van Douwe Egberts. JDE is ook eigenaar van theemerk Pickwick en koffiemerken Senseo, L’Or en Tassimo.