AEX hoger door hoop herstel economie

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam ging dinsdag verder vooruit. Ook de andere Europese beurzen wonnen opnieuw terrein. De hoop op herstel van de economie door de verdere versoepeling van de coronamaatregelen bleef de stemming op de beursvloeren ondersteunen. Ook werd uitgekeken naar de extra stimuleringsmaatregelen die de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting later deze week zal aankondigen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent hoger op 544,58 punten. De MidKap won 1,2 procent tot 742,40 punten. De beurzen in Londen en Parijs klommen tot 1,1 procent.

In Frankfurt maakte de DAX een inhaalslag na een lang weekeinde en steeg 2,8 procent. De Duitse bondskanselier Angela Merkel voert overleg over een tweede stimuleringspakket van 50 tot 100 miljard euro om de grootste economie van Europa door de coronacrisis te loodsen.

Unibail-Rodamco-Westfield ging aan kop in de AEX met een winst van 6,6 procent. De meeste winkelcentra van het winkelvastgoedbedrijf zijn inmiddels heropend na de versoepeling van de coronamaatregelen. Volgens het bedrijf hebben 65 van de 90 winkelcentra de deuren weer geopend, waaronder in Frankrijk en Los Angeles. Betaalbedrijf Adyen stond onderaan met een verlies van 0,6 procent.

In de MidKap was PostNL de grootste stijger met een plus van 6 procent. Het postbedrijf heeft een overeenstemming bereikt met zijn pensioenfonds waarmee de vrije kasstroom van het bedrijf dit jaar met 100 miljoen euro zal verbeteren. Ook kreeg PostNL een koopadvies van Bank of America. Tankopslagbedrijf Vopak sloot de rij met een min van 0,6 procent.

In Frankfurt dikte Lufthansa 7 procent aan. De raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij heeft het steunpakket van 9 miljard euro van de Duitse regering goedgekeurd. De aandeelhouders van Lufthansa moeten nog instemmen met het reddingsplan.

Volkswagen klom ruim 4 procent. De Duitse automaker is een samenwerking aangegaan op het gebied van de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s met de door branchegenoot Ford gesteunde start-up Argo AI. De deal maakt onderdeel uit van een bredere alliantie tussen VW en Ford om gezamenlijk autonome en elektrische voertuigen te ontwikkelen.

De euro was 1,1128 dollar waard, tegen 1,1119 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 35,67 dollar. Brentolie werd 1 procent duurder op 38,69 dollar.