Heropeningsrally houdt aan op beurzen

Foto: ANP

De Amsterdamse aandelenbeurs is woensdag opnieuw in het groen begonnen. Ook de andere Europese beurzen gingen verder vooruit. De hoop dat het dieptepunt van de coronacrisis achter de rug is en de economie weer opkrabbelt door de versoepeling van de coronamaatregelen, bleef zorgen voor optimisme bij beleggers. Daarnaast wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag met meer stimuleringsmaatregelen zal komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent hoger op 553,15 punten. De hoofdindex bereikte daarmee de hoogste tussentijdse stand sinds 5 maart. De MidKap steeg 1,9 procent tot 759,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 1,6 procent.

Koploper in de AEX was chiptoeleverancier ASMI met een winst van meer dan 4 procent. Chemicaliëndistributeur IMCD was de enige daler met een verlies van 0,7 procent.

Verlichtingsbedrijf Signify dikte ruim 3 procent aan in de MidKap dankzij een adviesverhoging door Société Générale. Bij de kleinere bedrijven won Avantium 4 procent. Het speciaalchemiebedrijf heeft een opdracht gekregen van de King Abdullah University of Science and Technology. De deal heeft een waarde van meer dan 3 miljoen euro.

TUI klom 6,5 procent in Frankfurt. De Duitse reisorganisatie en vliegtuigbouwer Boeing hebben een uitgebreid pakket maatregelen afgesproken om de gevolgen van het aan de grond zetten van probleemtoestel 737 MAX te compenseren. TUI krijgt een vergoeding die een aanzienlijk deel van de schade dekt en kredieten voor toekomstige bestellingen.

Lufthansa daalde een fractie. De Duitse luchtvaartmaatschappij wil de kosten aanzienlijk gaan verlagen na een miljardenverlies in het eerste kwartaal. In Parijs won LVMH 0,5 procent. Volgens mediaberichten ziet het Franse luxegoederenconcern mogelijk af van de miljardenovername van de Amerikaanse juwelenverkoper Tiffany & Co vanwege de coronacrisis.

De euro was 1,1225 dollar waard, tegen 1,1177 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,5 procent duurder op 37,74 dollar. Brentolie steeg 1,8 procent in prijs en kostte voor het eerst in bijna drie maanden meer dan 40 dollar per vat.