Britse bedrijven maken excuses voor rol in slavenhandel

Foto: ANP

De wereldwijde Black Lives Matter-protesten, aangewakkerd door de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, heeft een reeks Britse bedrijven aangezet om excuses te maken voor vroegere banden met slavernij en racisme. Onder meer verzekeringsmarkt Lloyd’s of Londen en pubuitbater Greene King boden hun excuses aan. Verder verwijdert de universiteit van Oxford een omstreden standbeeld.

Lloyd’s, dat destijds een rol speelde met scheepvaartverzekeringen, bestempelde de periode van de slavenhandel als een afschuwelijke en beschamende periode in de Engelse geschiedenis, maar ook in de historie van Lloyd’s zelf. De instelling belooft nu te investeren in liefdadigheidsinstellingen en organisaties die kansen voor zwarte en etnische minderheden bevorderen.

“De recente gebeurtenissen hebben de aandacht gevestigd op de ongelijkheid die zwarte mensen gedurende vele jaren hebben ondervonden als gevolg van het systematische en structurele racisme die in vele aspecten van de samenleving heeft bestaan”, aldus Lloyd’s. “Dit heeft moeilijke gesprekken ontketend die al lang hadden moeten plaatsvinden.”

Volgens Greene King is het onvergeeflijk dat de oprichters van het bedrijf profiteerden van de slavernij en betoogden tegen de afschaffing ervan. Benjamin Greene was een van de 47.000 mensen die een compensatie ontving van de Britse regering na het afschaffen van de slavernij. Het bedrijf zegt nu ook een “aanzienlijke investering” te zullen doen om kansen voor minderheden te bevorderen.

Bij de universiteit van Oxford wordt het standbeeld van Cecil Rhodes weggehaald. De Britse imperialist verdiende een fortuin met diamantmijnen in Zuid-Afrika toen die door de Britten in beslag werden genomen. Rhodes is ook een van de oprichters van diamantbedrijf De Beers.

Ten tijde van de slavenhandel werden wapens en buskruit uit Europa geruild voor miljoenen Afrikaanse slaven die vervolgens over de Atlantische Oceaan naar Noord- en Zuid-Amerika werden verscheept. De schepen keerden terug naar Europa met suiker, katoen en tabak.

Ongeveer 17 miljoen Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen zijn tussen de 15e en 19e eeuw tot slaaf gemaakt. Velen stierven en de overlevenden werden onderworpen aan brute omstandigheden op suiker-, tabaks- en katoenplantages. Groot-Brittannië schafte de trans-Atlantische slavenhandel in 1807 af. Nederland deed dat pas in 1814. De afschaffing van de slavernij volgde tientallen jaren later.