Vakbonden eisen inspraak bij reorganisatieplannen KLM

Foto: ANP

De acht vakbonden bij KLM eisen inspraak bij de ophanden zijnde reorganisatie bij de luchtvaartmaatschappij. Ze roepen de politiek woensdag voorafgaand aan het debat over het steunpakket voor KLM van in totaal 3,4 miljard euro op om de sociale partners de ruimte te geven om maatregelen te nemen voor het herstel van de maatschappij.

Volgens de bonden willen de werknemers KLM “samen en eerlijk” door de crisis helpen. De leningen van banken en de overheidssteun helpen daarbij en wordt ook gewaardeerd. Maar de bonden zijn niet blij met de precieze afspraken die KLM en het kabinet overeen zijn gekomen. Dan gaat het onder meer over de hoogte van de personeelsbezuinigingen en hoe deze verdeeld dienen te worden.

Bij KLM moeten de kosten structureel met 15 procent omlaag als onderdeel van het steunpakket van 3,4 miljard euro. De bonden snappen dat ingrepen noodzakelijk zijn, maar de “gedicteerde bezuinigingsstaffel” zal volgens hen voor een puinhoop binnen KLM gaan zorgen. “Er is geen vakbond die nu voor zich ziet hoe aan de staffel voldaan kan worden in combinatie met zinvolle afspraken over reorganisatie”, klinkt het.

De bonden hebben allemaal ideeën over hoe invulling te geven aan de bezuinigingsopgave. Dat kan echter niet als vooraf alles al is bepaald. “Geen vakbond voelt zich gebonden aan de afspraken”, waarschuwen ze in een gezamenlijke verklaring. “We willen wel, maar kunnen niet zo.”

Minister van Financiën Wopke Hoekstra benadrukt in debat met de Tweede Kamer dat nog niet alles in steen gebeiteld is. Op vragen van de SP zegt hij dat het kabinet slechts “een aantal piketpalen heeft geslagen die wij verstandig vinden”.

Het is niet aan het kabinet om met de vakbonden te praten, dat moet het KLM-bestuur doen, aldus de schatkistbewaarder. Het kabinet heeft slechts gekeken naar de voorwaarden van het steunpakket. Het bestuur gaat erover “hoe je dat vervolgens toepast. Er is echt ruimte voor de onderneming om hierover met de vakbonden in gesprek te gaan”, stelt de bewindsman.

Vakbonden uitten eerder al hun ongenoegen over de voorwaarden voor het steunpakket. Bij cabinebond VNC, de grootste bond bij KLM, leeft het gevoel dat KLM eerdere bezuinigingsplannen die het er niet eerder doorheen kreeg tijdens de cao-onderhandelingen, meegenomen heeft naar Den Haag.