Chinese economie groeit in tweede kwartaal

Foto: ANP

De Chinese economie is in het tweede kwartaal met 3,2 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vorig kwartaal was er nog sprake van een krimp van 6,8 procent. Toen werden veel maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

De groei van 3,2 procent in het tweede kwartaal is iets groter dan analisten hadden verwacht. Zij schatten een groei in van 2,5 procent. Ten opzichte van het vorige kwartaal groeide de Chinese economie met 11,5 procent.

De Chinese industriële productie steeg in juni met 4,8 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder. Het is voor de derde maand op rij dat zich herstel voordoet. In april en mei bedroeg de groei respectievelijk 3,9 en 4,4 procent vergeleken met een jaar eerder.

In maart kromp de productie nog met 1,1 procent. Nu de virusuitbraak in China onder controle lijkt te zijn en meer bedrijven de productie kunnen hervatten doordat de lockdownmaatregelen zijn teruggedraaid, lijkt de industrie verder op te krabbelen.

Daar staat tegenover dat de detailhandelsverkopen in China vorige maand met 1,8 procent afnamen op jaarbasis, waar er juist 0,5 procent groei werd verwacht. Chinese consumenten blijven terughoudend met uitgaven in onder meer winkels en horeca, ondanks dat de corona-beperkingen zijn opgeheven.