Arcadis smaakmaker op groen Damrak

Foto: ANP

Het aandeel Arcadis was dinsdag in trek op het Damrak na goed ontvangen kwartaalcijfers van het advies- en ingenieursbureau. Ook het kwartaalrapport van chiptoeleverancier Besi viel in de smaak bij beleggers. De meeste Europese beurzen stonden licht in het groen door de hoop op nieuwe steunmaatregelen van de Amerikaanse overheid.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 566,40 punten. De MidKap klom 1 procent tot 777,87 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen tot 0,5 procent. Parijs daalde 0,2 procent.

Arcadis (plus 16,7 procent) was de grote winnaar in de MidKap. Het advies- en ingenieursbureau profiteerde in het tweede kwartaal van kostenbesparingen. Het bedrijf boekte iets minder omzet maar het bedrijfsresultaat groeide juist. Besi won 5,8 procent. De toeleverancier aan de chipsector zag in het afgelopen kwartaal de vraag uit China duidelijk aantrekken en boekte een stevige omzetgroei. Sectorgenoot ASMI, die na de slotbel met cijfers komt, klom 1,1 procent in de AEX.

ING daalde 0,2 procent bij de Amsterdamse hoofdfondsen. De bank schrijft zo’n 300 miljoen euro af omdat bepaalde bezittingen op de balans volgens het financiële concern door de coronacrisis een stuk minder waard zijn geworden. Ook riep de Europese Centrale Bank (ECB) de Europese banken op om de dividenden voor de rest van het jaar te bevriezen.

Autofabrikant PSA Group klom dik 3 procent in Parijs. Het moederbedrijf van Peugeot, Citroën en Opel boekte fors minder winst in de eerste jaarhelft als gevolg van de coronacrisis. Topman Carlos Tavares rekent echter op een solide opleving in de tweede jaarhelft. Concurrent Renault daalde 0,2 procent na tegenvallende resultaten van zijn Japanse samenwerkingspartner Mitsubishi.

LVMH zakte 3,6 procent. De Franse producent van luxegoederen zag de winst in de eerste jaarhelft sterk dalen door de coronacrisis. In Frankfurt steeg Delivery Hero 3 procent. De Duitse maaltijdbezorger profiteerde van de lockdownmaatregelen en verhoogde zijn verwachtingen. Concurrent Just Eat Takeaway was de sterkste stijger in de AEX met een plus van 2,7 procent.

De euro was 1,1720 dollar waard tegen 1,1763 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 41,64 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder op 43,64 dollar per vat. De goudprijs zette de opmars voort. Een troy ounce (31,1 gram) was voor het eerst 2000 dollar waard.