PostNL uitblinker op Damrak na handelsupdate

Foto: ANP

Het aandeel PostNL was dinsdag een uitblinker op de Amsterdamse beurs dankzij een verhoging van de winstverwachting door het postbedrijf. De Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Een sterker dan verwachte stijging van de Duitse fabrieksorders bood enige steun aan de handel. Beleggers verwerkten daarnaast het nieuws dat de met corona besmette Amerikaanse president Donald Trump het ziekenhuis heeft verlaten en is teruggekeerd in het Witte Huis.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent in de min op 555,84 punten. De MidKap won 0,7 procent tot 834,51 punten, mede dankzij de koerssprong van PostNL. De beurs in Frankfurt daalde 0,1 procent en Londen verloor 0,5 procent. Parijs bleef vrijwel vlak.

PostNL (plus 11,3 procent) was de grote winnaar bij de middelgrote bedrijven. De post- en pakketbezorger is positiever gestemd over zijn resultaten voor heel 2020 en gaat zijn dividenduitkering weer hervatten. Daarnaast geeft het bedrijf zijn werknemers een extraatje van 250 euro vanwege het harde werk tijdens de coronacrisis. Door de virusuitbraak werd veel meer online besteld en daar profiteerde PostNL van. In juli krikte het bedrijf zijn winstprognose ook al op.

In de AEX stond techinvesteerder Prosus onderaan met een verlies van 1,6 procent. Koploper was vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 1,4 procent. ABN AMRO klom 1,1 procent. De bank zal eind november meer duidelijkheid geven over de nieuwe strategie van het financiële concern. De bank kan nu al zeggen dat er “duidelijke keuzes” gemaakt gaan worden. Onder leiding van de eerder dit jaar aangetreden topman Robert Swaak werkt de ABN AMRO al een tijdje aan het het uitstippelen van een nieuwe strategie.

In Frankfurt zakte Puma ruim 3 procent. Het Franse modehuis Kering (min 0,3 procent) verkoopt een deel van zijn belang in de Duitse sportkledingfabrikant. Suez dikte meer dan 4 procent aan in Parijs. Het Franse nutsbedrijf Veolia (plus 1,3 procent) neemt voor 3,4 miljard euro een groot belang in zijn Franse branchegenoot en wil een bod op heel Suez gaan uitbrengen.

De euro was 1,1784 dollar waard, tegenover 1,1787 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 39,35 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 41,44 dollar per vat.