Duitse beurs onderuit na omzetalarm SAP

Foto: ANP

De aandelenbeurs in Frankfurt ging maandag onderuit na een omzetalarm van de grote Duitse softwaremaker SAP. Ook de andere Europese beurzen stonden in het rood. De strengere maatregelen in veel Europese landen om de tweede coronagolf in te dammen zorgden voor terughoudendheid bij beleggers. Daarnaast ging de aandacht uit naar de bedrijfsresultaten, de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen en de onderhandelingen over een extra coronasteunpakket in Washington.

De DAX in Frankfurt verloor 2,4 procent. SAP liet het grootste dagverlies in jaren zien en raakte 16 procent kwijt. De Duitse producent van bedrijfssoftware is negatiever gestemd over dit jaar omdat het herstel van de coronacrisis minder sterk verloopt dan eerder gedacht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 549,52 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 818,68 punten. De beurzen in Londen en Parijs zakten tot 1,1 procent.

Op het Damrak zakte Basic-Fit 6 procent bij de middelgrote fondsen, na een handelsupdate. De uitbater van fitnessclubs heeft veel sportscholen in Frankrijk en Belgiƫ weer moeten sluiten vanwege de sterke opleving van het aantal coronabesmettingen in die landen. Het bedrijf zegt verder de bouw van nieuwe clubs voorlopig uit te stellen vanwege de pandemie. Beursintermediair Flow Traders profiteerde van de onrust op de beurzen en ging aan kop met een winst van 1,7 procent.

ABN AMRO en ING stonden in de staartgroep van de AEX met minnen van rond 2 procent. Volgens persbureau Bloomberg duurt het door de tweede coronagolf mogelijk langer voor banken weer dividend mogen uitkeren aan hun aandeelhouders. Eerder leken er bij de Europese Centrale Bank (ECB) nog stemmen op te gaan om het eerder dit jaar ingestelde dividendverbod weer op te heffen. Olie- en gasconcern Shell kampte met een forse daling van de olieprijzen en verloor dik 2 procent. Biotechnoloog Galapagos voerde de schaarse stijgers aan met een winst van 0,7 procent.

Lufthansa daalde 3 procent. Het Duitse luchtvaartconcern gaat extra besparen en neemt nog eens 125 vliegtuigen uit de roulatie. Ook wordt verder gesneden in administratieve functies. In Stockholm verloor SSAB 1,7 procent na mediaberichten dat de Zweedse staalmaker de Nederlandse tak van Tata Steel Europe zou willen inlijven.

De euro was 1,1817 dollar waard, tegenover 1,1844 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,4 procent tot 38,50 dollar. Brentolie werd 3,2 procent goedkoper op 40,45 dollar per vat.