Europese beurzen vinden weg omhoog

Foto: ANP

De Europese beurzen vonden maandag de weg omhoog, na een kwakkelend begin van de handelsdag. Beleggers wisten moed te putten uit positieve industriecijfers uit China en Europa. Ook werd uitgekeken naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op dinsdag. Op het Damrak ging PostNL in de uitverkoop, na tegenvallende kwartaalcijfers van het postbedrijf. Kiadis Pharma werd fors meer waard dankzij een overnamebod van de Franse farmaceut Sanofi.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde het middaguur rond 1,3 procent hoger op 540,75 punten. De MidKap steeg 1,5 procent tot 787,83 punten. Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 1,8 procent.

Maaltijdbestelsite Just Eat Takeaway, die profiteert van de strengere coronamaatregelen, was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van 3,1 procent. Unibail-Rodamco-Westfield sloot de rij met een verlies van 2,4 procent. De eigenaar van veel winkelvastgoed waarschuwde in een handelsbericht dat de nieuwe coronamaatregelen het resultaat kunnen raken in het vierde kwartaal.

PostNL (min 4,5 procent) was hekkensluiter in de MidKap. De post- en pakketbezorger boekte ook in het derde kwartaal meer omzet. De groei was vooral te danken aan de pakketdivisie, die blijft profiteren van de coronacrisis. Volgens analisten viel de winstgevendheid echter lager uit dan verwacht.

Air France-KLM won 5,2 procent, na een fors openingsverlies. Luchtvaartmaatschappij KLM slaagde er dit weekend niet in van alle vakbonden toezeggingen te krijgen dat ze akkoord gaan met langere periodes van loonmatigingen. Die toezeggingen zijn nodig om het tweede deel van het steunpakket van de Nederlandse overheid te ontvangen. Speciaalchemiebedrijf Corbion klom 3,5 procent na een goed ontvangen handelsbericht.

Kiadis Pharma schoot op de lokale markt bijna 250 procent omhoog. Sanofi wil het biotechnologiebedrijf overnemen voor 308 miljoen euro. Het bestuur van Kiadis staat achter het bod van de Franse farmaceut. Ook biotechnoloog Pharming profiteerde van het overnamenieuws in de sector en was koploper in de MidKap met een plus van 6,1 procent.

In Londen steeg Ocado 8,8 procent. De Britse onlinesupermarkt verhoogde zijn winstverwachting voor dit jaar. Ryanair klom dik 3 procent in Dublin, ondanks een halfjaarverlies van de Ierse luchtvaartmaatschappij.

De euro was 1,1641 dollar waard, tegenover 1,1651 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,6 procent goedkoper op 34,85 dollar. Brentolie kostte 2,1 procent minder op 37,14 dollar per vat.