Eurogroep belooft krachtig beleid voor economisch herstel

Foto: ANP

De snelle opleving van het coronavirus in Europa en de nieuwe beperkende maatregelen die landen nemen om de verspreiding te bestrijden, brengen onzekerheid die zal wegen op het economisch herstel. De Eurogroep zal zich “krachtig” blijven inzetten om uit het economische dal door de coronacrisis te komen en om banen in de EU te behouden, beloven de ministers van Financiën van de eurolanden in een gezamenlijke verklaring.

De Eurogroep volgt de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de economische impact op de voet, zei voorzitter Paschal Donohoe na afloop van een videovergadering. Minister Wopke Hoekstra liet zich op ambtelijk niveau vertegenwoordigen vanwege verplichtingen in de Tweede Kamer.

EU-commissaris Paolo Gentiloni (economische zaken en financiën) noemde de coronasituatie in de EU “dramatisch”. Donderdag presenteert hij nieuwe economische prognoses voor de lidstaten. Hij zei dat door de ervaringen die tijdens de eerste uitbraak zijn opgedaan de economische impact minder zou kunnen zijn, maar er is grote onzekerheid over hoe lang de tweede golf gaat duren.

Hij zei dat het van groot belang is dat er snel een akkoord komt tussen het Europees Parlement en de lidstaten over het coronaherstelfonds van 750 miljard euro waar de regeringsleiders het in juli over eens werden. De onderhandelingen daarover lopen nog steeds.