Beurzen schieten omhoog na nieuws over coronavaccin

Foto: ANP

De Europese aandelenbeurzen schoten maandag begin van de middag omhoog na positief nieuws over het nieuwe coronavaccin van farmaceut Pfizer. Vooral aandelen van bedrijven die erg gevoelig zijn voor de coronacrisis wonnen flink aan beurswaarde. Zo werd het aandeel Air France-KLM op de beurs ruim een kwart meer waard.

De Amsterdamse AEX-index noteerde tussentijds even meer dan 4 procent hoger. Later zakte de koerswinst weer iets terug, tot 3,2 procent op 591,02 punten. De MidKap steeg 4,3 procent tot 862,67 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs wonnen tot 6,4 procent. De graadmeter in Madrid kreeg er zo’n 8 procent bij.

Een coronavaccin van Pfizer is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief bij het voorkomen van een besmetting. “Dit is een historisch moment”, aldus Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen. Ze noemde het een ongekende prestatie dat binnen een jaar een vaccin is ontwikkeld. Het bedrijf heeft het vaccin getest op proefpersonen en zegt dat geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen. Het is de bedoeling om voor het eind van het jaar voldoende doses te produceren om 10 tot 20 miljoen mensen in te enten.

Air France-KLM was niet het enige bedrijf dat een extreem grote koersuitslag liet zien. Winkelvastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield werd door beleggers eveneens een kwart hoger gezet. Sportschooluitbater Basic-Fit dikte een kleine 16 procent aan. Daarnaast gingen de financiële fondsen Aegon en ABN AMRO rond de 10 procent omhoog. Het aandeel van Shell werd ruim 9 procent meer waard, geholpen door een olieprijsstijging van eveneens zo’n 9 procent.

Beleggers waren de dag al vrij optimistisch begonnen. De overwinning van de Democraat Joe Biden op president Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde voor een positief sentiment op de beursvloeren. Beleggers hopen dat de komst van Biden zorgt voor een betere handelsrelatie tussen Europa en de Verenigde Staten.