Minnen op Wall Street, Boeing sluit sessie in mineur

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met minnen de handel uitgegaan. Op Wall Street was een hoofdrol weggelegd voor Boeing. Het aandeel van de vliegtuigmaker schoot uit de startblokken na het nieuws dat de toestellen van het type 737 MAX weer mogen gaan vliegen. Het enthousiasme bij beleggers was van korte duur. Boeing sloot dik in de min.

De leidende Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent lager op 29.438,42 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte ook 1,2 procent tot 3567,79 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor 0,8 procent tot 11.801,60 punten. In het slot van de handel liepen de verliezen op.

Boeing verloor uiteindelijk 3,2 procent. De vliegtuigmaker kreeg goedkeuring van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA om de 737 MAX-vliegtuigen weer de lucht in te sturen. De toestellen staan al ruim anderhalf jaar aan de grond, nadat in korte tijd twee ongelukken met het type plaatsvonden. Luchtvaartmaatschappijen als American Airlines (plus 0,3 procent) en Southwest Airlines (min 0,1 procent) kondigden aan plannen te maken om de 737 MAX-toestellen weer in te zetten voor commerciƫle vluchten.

Techreus Apple sloot 1,1 procent hoger. De onderneming maakte bekend de tarieven in de eigen appstore te verlagen. Verder schikte het bedrijf voor 113 miljoen dollar in een zaak rond iPhones. Apple zou de prestaties van de batterijen van oudere modellen iPhones opzettelijk hebben vertraagd door middel van software-updates.

Verder was er ook veel aandacht voor farmaceut Pfizer dat 0,8 procent won. Het coronavaccin van Pfizer en het Duitse biotechnoloog BioNTech is volgens de twee bedrijven effectiever tegen het virus dan eerder vermeld.

Aan het kwartaalcijferfront opende winkelketen Target (plus 2,3 procent) de boeken. De resultaten waren beter dan gedacht, geholpen door hogere verkopen via het internet. De prestaties van doe-het-zelfbedrijf Lowe’s stelden juist teleur. Dat bedrijf leverde dik 8 procent aan beurswaarde in. Discountketen TJX Companies steeg bijna 2 procent na cijfers.

Verder maakte de producent van vleesvervangers Beyond Meat bekend dat het varkensgehakt op plantaardige basis gaat verkopen in China. Het aandeel Beyond Meat won dik 3 procent aan beurswaarde.

De euro stond op 1,1855 dollar, tegen 1,1866 bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 41,91 dollar. Brentolie klom 1,2 procent in prijs tot 44,27 dollar per vat.