‘G20 willen betalen voor eerlijke verdeling van coronavaccins’

Foto: ANP

De leiders van de twintig grootste economieën ter wereld zullen zondag toezeggen om een eerlijke verdeling van coronavaccins, -medicijnen en -tests over de hele wereld te financieren. Hierdoor worden de armere landen niet uitgesloten. Ook wordt de schuldenlast van deze landen verlicht. Dat staat in een ontwerpverklaring van de G20 die persbureau Reuters heeft ingezien.

“We zullen alles in het werk stellen om betaalbare en rechtvaardige toegang voor alle mensen te verzekeren’’, stellen de leiders in de ontwerpverklaring. “We erkennen de rol van uitgebreide immunisatie als een wereldwijd publiek goed.”

De leiders beloofden alle beschikbare beleidsinstrumenten zo lang als nodig te zullen blijven gebruiken om levens, banen en inkomens veilig te stellen.

Het ontwerp roept ook particuliere schuldeisers op om zich aan te sluiten bij het moratorium op de schuldenlasten, dat de G20 wil verlengen tot medio 2021 en mogelijk langer.

Om beter voorbereid te zijn op een mogelijke volgende pandemie, zeiden de G20-leiders ook dat ze zich zullen inzetten “voor het bevorderen van waakzaamheid, preventie, detectie en respons op wereldwijde pandemieën en het blijven delen van transparante gegevens en informatie hierover”.

De G20-top wordt dit weekeinde als videoconferentie onder leiding van Saudi-Arabië gehouden.