Chinees staatsoliebedrijf CNOOC op zwarte lijst Washington

Foto: ANP

Het Chinese staatsolieconcern CNOOC wordt op een zwarte lijst gezet door de Amerikaanse regering, omdat het bedrijf gecontroleerd zou worden door het Chinese leger. Ook drie andere Chinese bedrijven komen op die lijst, waaronder de grote chipproducent SMIC.

Dat betekent dat de bedrijven te maken kunnen krijgen met sancties, zoals een verbod op investeringen door Amerikaanse beleggers en geen toegang tot Amerikaanse technologie en apparatuur. Met de toevoeging van CNOOC en de andere bedrijven voert president Donald Trump de handelsstrijd met China verder op. Hij probeert op deze manier in de laatste paar weken van zijn presidentschap de teugels aan te trekken in de harde lijn richting het land. Ook wordt zo zijn opvolger Joe Biden voor het blok gezet als het gaat om een harde aanpak van China.

Persbureau Reuters had al gemeld dat CNOOC op de zwarte lijst van het Pentagon dreigde te komen. Eerder gold dat onder meer al voor het grote technologieconcern Huawei Technologies vanwege vermeende nauwe banden met het Chinese leger en risico’s op spionage. Amerikaanse bedrijven mogen nu geen gevoelige technologie aan Huawei verkopen en ook geen gebruikmaken van technologie van de onderneming. In totaal zijn nu 35 Chinese bedrijven in de ban gedaan door Washington.

Deze week stemde het Amerikaanse Congres nog in met wetgeving om de boekhoudregels voor Chinese bedrijven met een beursnotering in de VS aan te scherpen. Als geen toegang wordt geboden aan Amerikaanse toezichthouders kunnen die bedrijven, zoals bijvoorbeeld webwinkel Alibaba, hun notering op Wall Street verliezen.

CNOOC, voluit China National Offshore Oil Corporation, voert diepzeeverkenningen uit in de Zuid-Chinese Zee. Territoriale kwesties spelen daar al jaren. Het concern heeft ook olie- en gasvelden in de VS en werkt samen met het Amerikaanse ExxonMobil. Verder gebruikt het bedrijf Amerikaanse technologie en apparatuur.

SMIC, dat voluit Semiconductor Manufacturing International Corporation heet, is een klant van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML.