Contactloos betalen is in opmars in coronatijd

Foto: ANP

Contactloos betalen heeft flink aan populariteit gewonnen door de coronavirusuitbraak. Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland zijn veel Nederlanders hun aankopen aan de kassa contactloos gaan afrekenen met hun betaalpas of mobiele telefoon. Dit is zowel ten koste gegaan van het gebruik van contant geld als het traditionele pinnen, waarbij de pas in de betaalautomaat wordt gestoken.

In oktober betaalden consumenten 67 procent van hun aankopen aan de kassa contactloos, terwijl dit aan het begin van het jaar nog maar bij de helft van de aankopen het geval was. Daartegenover staat dat Nederlanders sinds juni nog maar rond de 20 procent van de aankopen in winkels contant betalen. Dit is fors lager dan in januari en februari. Toen gebeurde dit nog bij 30 procent van de aankopen.

Ook het traditionele pinnen is de afgelopen maanden afgenomen. Aan het begin van het jaar pinden consumenten nog 21 procent van hun aankopen op deze wijze, maar in oktober nog maar bij 12 procent van de kassabeurten.