Passagiersvervoer luchthaven Schiphol gekelderd door coronacrisis

Foto: ANP

Het passagiersvervoer via luchthaven Schiphol heeft vorig jaar keiharde klappen gekregen van de coronacrisis en de wereldwijde lockdownmaatregelen tegen de viruspandemie. Het aantal reizigers dat in 2020 werd verwerkt door Schiphol kelderde met 71 procent tot 20,9 miljoen.

In totaal waren er afgelopen jaar 227.304 vliegbewegingen op Schiphol, een daling van 54 procent ten opzichte van 2019. Het aantal bestemmingen zakte met 16 naar 316. Vanwege de crisis werd er veel minder frequent gevlogen richting deze bestemmingen.

De hoeveelheid verwerkte vracht op Schiphol nam met 9 procent af tot 1,4 miljoen ton. Het aantal volledige vrachtvluchten steeg sterk, maar daar stond wel het wegvallen van een groot deel van de vracht in het ruim van passagiersvluchten tegenover.

Bij Rotterdam The Hague Airport ging het aantal reizigers vorig jaar met 77 procent omlaag tot 0,5 miljoen en bij Eindhoven Airport was een krimp met 69 procent tot 2,1 miljoen passagiers te zien.

Topman Dick Benschop van Royal Schiphol Group denkt dat het waarschijnlijk nog jaren gaat duren voordat de passagiersniveaus weer echt zijn hersteld van de coronacrisis, al zorgen de vaccins volgens hem wel voor licht aan het einde van de tunnel. Om de crisis het hoofd te bieden en kosten te besparen gaat Schiphol honderden banen schrappen.