Een verlenging van de lockdown brengt de economie nog grotere schade toe, terwijl de effecten verwaarloosbaar zijn. Dit heeft hoogleraar economie Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit Rotterdam gezegd in een interview met Het Parool. Volgens hem is het tijd voor een nieuwe aanpak.
"De gevolgen van de huidige lockdown waren al erg negatief", zegt Jacobs tegen de krant. "Verlengen vergroot de problemen alleen maar. Hoe langer de maatregelen duren, des te groter de economische schade wordt." De econoom spreekt van "jojobeleid". "Als het goed gaat in de zorg, verminderen we de maatregelen, gaat het slecht, dan knellen we economie en samenleving weer af. Dat is het slechtste van alle werelden."
Volgens hem heeft het kabinet geen duidelijke coronastrategie, anders dan het controleren van problemen in ziekenhuizen. "In de politiek is een steeds exclusievere focus op de zorg ontstaan. Het kabinet lijkt zich vooral bezig te houden met logistieke kwesties - mondkapjes, testen, ic-capaciteit, vaccins - maar inhoudelijke afwegingen over de gevolgen van het coronabeleid worden niet gemaakt", is de indruk van de econoom.
In het interview wijst de hoogleraar er ook op dat het stilleggen van de economie steeds minder goed werkt. "Het aantal besmettingen gaat niet significant omlaag terwijl deze lockdown strenger is dan tijdens de eerste piek. We zitten lang niet op belasting van de zorg zoals toen. Op de ic’s is de bezetting ongeveer 60 procent."
Een betere strategie in zijn ogen is om kwetsbaren die grotere kans hebben om ziek te worden, meer te beschermen en niet-kwetsbaren meer vrijheid te gunnen en zo immuniteit op te bouwen. "Stel winkels een paar uur exclusief open voor kwetsbaren. Of maak huisvesting elders mogelijk voor mensen die kleinbehuisd zijn en geïnfecteerd zijn geraakt, zodat ze niet hun hele gezin besmetten", oppert Jacobs tegen Het Parool. "Waarom niet met sneltesten scholen, restaurants en theaters openen? Dan kunnen we de samenleving veel sneller herstarten, met beperkte risico’s op de volksgezondheid."