Uber verliest op hoger Wall Street

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winsten aan de nieuwe dag begonnen. Techbedrijf Uber zakte weg na de bekendmaking van zijn kwartaalcijfers. Ook een keur aan andere grote bedrijven praatte beleggers bij over de resultaten van afgelopen kwartaal.

Uber wist het jaarverlies in 2020 terug te dringen ten opzichte van het jaar ervoor, maar zag in het vierde kwartaal de omzet wel zakken. Bezorgdiensten konden het verlies aan opbrengsten uit zijn taxi-app niet goedmaken. De taxibranche heeft door reisbeperkingen wereldwijd te kampen met een fors verlies aan inkomsten. Het aandeel Uber gaf in de eerst handelsminuten 3 procent prijs.

Ook de voedingsmiddelenproducent PepsiCo opende de boeken en verloor 0,8 procent. Het bedrijf meldde een omzet die hoger was dan kenners in doorsnee hadden verwacht. Snacks en ontbijtgranen verkochten gedurende lockdowns extra goed, zo kwam naar voren uit de cijfers.

De Dow-Jonesindex ging 0,3 procent vooruit tot 31.525 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,3 procent tot 3920 punten terwijl de Nasdaq 0,5 procent won tot 14.044 punten.

De bekende graadmeters bereikten onlangs weer recordniveaus. Een grote rol daarbij spelen de verwachtingen rond extra coronasteun in de Verenigde Staten. President Joe Biden kondigde een stimuleringspakket van 1900 miljard dollar aan.

Op een afbouw van de stimuleringsmaatregelen vanuit de Amerikaanse Federal Reserve hoeven beleggers vooralsnog niet te rekenen. Voorzitter Jerome Powell van de koepel van centrale banken verzekerde financiële markten dat rentes nog een aanzienlijke periode laag blijven om de groei van de economie en banenmarkt aan te jagen.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid meldde dat het aantal wekelijkse uitkeringsaanvragen met 19.000 was gedaald tot 793.000. Het is de vierde week op rij dat het aantal steunaanvragen daalt.

De euro was 1.2143 dollar waard, tegen 1,2130 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd een fractie duurder op 58,69 dollar. Brentolie steeg ook licht tot 61.49 dollar per vat.