Flinke koersdreun voor AEX door uitverkoop techbedrijven

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index kreeg dinsdag een flinke koersdreun. Vooral KPN en Adyen werden hard afgestraft. KPN stond onder druk door het nieuws dat een grootaandeelhouder van het bedrijf een obligatielening gaat uitgeven, die kan worden omgezet in aandelen van het telecombedrijf. Betaalbedrijf Adyen ging onderuit door berichten dat een investeerder een groot pakket aandelen wil verkopen.

De hoofdindex op Beursplein 5 raakte rond het middaguur 2,5 procent kwijt op 654,90 punten. KPN was hekkensluiter met een verlies van 10 procent. Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil wil voor 2,2 miljard euro aan obligatieleningen uitgeven die kunnen worden omgezet in aandelen KPN. América Móvil is een grootaandeelhouder van KPN.

Adyen (min 9 procent) volgde op de voet. Volgens persbureau Bloomberg wil een niet nader genoemde vroege investeerder in het betaalbedrijf 450.000 aandelen verkopen, ofwel zo’n 1,5 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Op basis van de slotkoers op maandag zou het gaan om een bedrag van 968 miljoen euro. Ook de chipbedrijven ASMI en ASML en techinvesteerder Prosus gingen in de uitverkoop met minnen tot 7 procent, na de zware koersverliezen in de Amerikaanse techsector. In de MidKap zakte Besi 8 procent.

De andere Europese beursgraadmeters stonden eveneens in het rood. De MidKap zakte 2,2 procent tot 970,62 punten. De DAX in Frankfurt daalde 1,9 procent onder aanvoering van de Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero (min 5 procent). Parijs verloor 0,7 procent. Londen daalde 0,8 procent. De Britse premier Boris Johnson heeft een stappenplan gepresenteerd voor de afbouw van de coronamaatregelen in Engeland. De hoop is dat mensen tegen eind juni weer normaal kunnen leven. Internationaal reizen wordt niet eerder dan 17 mei toegestaan.

De luchtvaartmaatschappijen reageerden positief op de plannen van de Britse regering om de lockdown te versoepelen. IAG, het moederbedrijf van British Airways, steeg 3 procent en easyJet klom 6,5 procent in Londen. Reisbureau TUI werd 4 procent meer waard. In Amsterdam won Air France-KLM 4 procent en Lufthansa steeg 1,6 procent in Frankfurt.

Beleggers keken verder uit naar de verklaring die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell later op de dag zal afleggen voor het Congres. Ook hielden beleggers de stijgende rentes op de obligatiemarkten in de gaten.

De euro was 1,2146 dollar waard, tegenover 1,2157 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 62,15 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent meer op 65,79 dollar per vat.