Duitsland betaalt energiebedrijven miljarden om einde kernenergie

Foto: ANP

Duitsland betaalt energiebedrijven 2,4 miljard euro als compensatie voor het stoppen met kernenergie. Het akkoord komt na jaren van juridische strijd tussen de overheid en het bedrijfsleven.

De regering in Berlijn besloot bijna tien jaar geleden dat er een einde moet komen aan de opwekking van kernenergie in Duitsland. Die stap werd ingegeven door de ramp in het Japanse Fukushima, waar een zeebeving en tsunami in 2011 uiteindelijk leidden tot een ernstige ramp met kernreactoren.

De laatste nog actieve kerncentrale in Duitsland wordt aan het einde van volgend jaar uitgeschakeld. De miljardencompensatie wordt verdeeld onder EnBW, E.ON/PreussenElektra, RWE en Vattenfall. Ze krijgen het geld als vergoeding voor energie die ze door het afscheid van kerncentrales niet meer kunnen opwekken en investeringen in nucleaire installaties die zich nu niet meer uitbetalen.

Vattenfal, dat met ruim 1,4 miljard euro het grootste deel van de compensatie ontvangt, noemt de overeenkomst een “conservatieve implementatie van de beslissingen in de rechtszaal”. Toch is het concern blij dat er een einde komt aan lange en kostbare juridische procedures.

Het Zweedse bedrijf betoogde voor het Duitse grondwettelijke hof met succes dat het werd gediscrimineerd. In tegenstelling tot concurrenten uit Duitsland mocht het concern namelijk geen gebruik meer maken van zijn productierechten van zijn kerncentrales in het land, aldus Vattenfall.

Vattenfall wilde aanvankelijk ook via een arbitragezaak bij de Wereldbank genoegdoening voor het vroegtijdig ontmantelen van kerncentrales. Daarbij mikte het bedrijf op een schadevergoeding van 6 miljard euro. Energiebedrijven hebben nu afgesproken te stoppen met alle andere procedures tegen elkaar en de Duitse regering wegens de uitfasering van kernenergie.