‘Deeltijdmedewerkers KLM moeten 5 dagen per week aan het werk’

Foto: ANP

Deeltijdmedewerkers van de afdeling passagiersafhandeling van KLM moeten voortaan vijf dagen per week een dienst draaien, ongeacht het aantal contracturen. Dat heeft de directie van de luchtvaartmaatschappij besloten, meldt FNV. De vakbond noemt de beslissing “schandalig” omdat er geen rekening wordt gehouden met het privéleven van de werknemers. Het voorstel van de directie ligt nu bij de ondernemingsraad.

Volgens FNV moet iemand met bijvoorbeeld 20 contracturen straks in plaats van drie dagen, vijf dagen aan het werk. “Dit besluit heeft een enorme impact op de thuissituatie van de deeltijdmedewerkers. Kinderopvang, school, sport, studie, een tweede werkgever of vrijwilligerswerk zijn allemaal afgestemd op het deeltijdrooster”, zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink. De vakbond gaat met leden bespreken hoe de roostermaatregel van KLM van tafel kan worden gehaald.

De deeltijders leveren volgens de vakbond ook salaris in omdat de onregelmatigheidstoeslag wordt verlaagd. “Door de verlaging van de onregelmatigheidstoeslag leveren deeltijders straks een bijdrage vergelijkbaar met de hoogst betaalden”, aldus Van den Brink.

KLM laat weten dat de roostermaatregel leidt tot een effectievere inzet van personeel en kostenbesparend is. “Het werk kent piek- en daluren en dus is niet op alle uren van de dag evenveel personeel nodig”, aldus een woordvoerder. De maatregelen gaan begin september in omdat KLM zegt er bewust van te zijn dat de aanpassing veel impact heeft op het privéleven van medewerkers.