Wegblijven toerist raakt maker Delfts blauw

Foto: ANP

Dat toeristen door de coronacrisis wegblijven uit Nederland pakt negatief uit voor de maker van Delfts blauw-porselein. De beursgenoteerde onderneming Royal Delft Group zag de omzet vorig jaar met 45 procent dalen, vooral als gevolg van de mindere bezoekersaantallen. Dat zorgde er mede voor dat het jaar werd afgesloten met een verlies.

Royal Delft sloot 2020 met een omzet van 3,9 miljoen euro. Onder de streep resteerde een tekort van 714.000 euro. Vanaf maart 2020 zijn de inkomsten uit toeristische activiteiten vrijwel stil komen te staan door de pandemie. Daarnaast moest het bedrijf ook kosten maken voor de sluiting van de vestiging in Leerdam. Volgens topman Henk Schouten is het verlies “beperkt” gebleven, mede door de inkomsten uit vastgoedbeleggingen en steunmaatregelen vanuit de overheid.

Het bedrijf zag zich mede door de impact van de crisis eerder genoodzaakt om de activiteiten van kristalmaker Royal Leerdam Crystal, bekend van de Oranjevaasjes, in Leerdam te staken. Voor de crisis had het bedrijf plannen om in een aangekocht bedrijfspand een winkel van Royal Leerdam Crystal te vestigen. Door dat plan ging een streep. Dat kwam mede door de zwakke financiële positie van Royal Leerdam Crystal, overigens niet te verwarren met maker van wijnglazen Royal Leerdam.

Per 1 september is de locatie in Leerdam gesloten. Wel blijft Royal Delft het merk ondersteunen en worden er nieuwe vaasjes op de markt gebracht.