Overnamegeruchten stuwen KPN, AEX boekt kleine winst

Foto: ANP

KPN behoorde donderdag tot de grote winnaars op het Damrak. Berichten dat twee buitenlandse investeringsfondsen een overnamebod voorbereiden op het Nederlandse telecomconcern stuwden de koers van het aandeel. De Europese markten lieten overwegend kleine winsten zien. Een sterker dan verwachte stijging van de Duitse fabrieksorders in februari zorgde voor enig optimisme over het herstel van de coronacrisis. Ook herhaalde de Federal Reserve (Fed) in de notulen van zijn laatste beleidsvergadering dat de Amerikaanse rente nog lang laag zal blijven.

KPN ging aan kop in de AEX met een winst van 2 procent tot 2,94 euro. Het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak zouden volgens zakenkrant The Wall Street Journal samen zo’n 12,5 miljard euro willen betalen voor KPN. De overnameprijs zou boven de 3 euro per aandeel liggen. De laatste tijd deden al geruchten de ronde over een mogelijke overname van KPN door EQT. Topman Joost Farweck verklaarde eerder echter dat KPN er financieel goed voorstaat en de hulp van investeerders niet nodig heeft. Voor een succesvolle overname is echter ook medewerking van de Nederlandse staat nodig.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 0,1 procent op 711,08 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 1044,83 punten. De graadmeters in Parijs en Londen wonnen tot 0,4 procent. De Duitse DAX daalde 0,2 procent.

Verzekeraar Aegon en vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield voerden de dalers in de AEX aan met verliezen van 1,2 procent. In de MidKap stond beursintermediair Flow Traders bovenaan met een plus van 2,4 procent. Postbedrijf PostNL sloot de rij met een min van meer dan 2 procent.

Prosus klom 0,5 procent. De techinvesteerder heeft meegedaan aan een investeringsronde van de Noorse onlinesupermarkt Oda ter waarde van 223 miljoen euro. Woensdag liet het bedrijf weten een belang van 2 procent in de Chinese internetgigant Tencent te verkopen. Die transactie leverde ruim 12 miljard euro op. Prosus wil dat geld gebruiken om te investeren in onder meer sectoren als maaltijdbezorging, betalingsdiensten en webwinkels.

In Kopenhagen dikte Bang & Olufsen ruim 5 procent aan. De Deense maker van luxe beeld- en geluidsapparatuur profiteerde van de sterke vraag naar home entertainment tijdens de lockdowns en zag de omzet in het afgelopen kwartaal stijgen. Ook handhaafde het bedrijf zijn verwachtingen voor het gehele jaar.

De euro noteerde op 1,1872 dollar, tegenover 1,1890 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 59,42 dollar. Brentolie daalde 0,3 procent in prijs tot 62,96 dollar per vat.