Verkoop elektrische ‘tweedehandsjes’ loopt hard op

Foto: ANP

Elektrische auto’s zijn ook op de markt van tweedehands auto’s steeds gewilder. In het eerste kwartaal verkochten autobedrijven ruim 2400 elektrische tweedehandsjes aan particulieren, meer dan twee keer zoveel als een jaar eerder. Vooral de Renault Zoe, Nissan Leaf en BMW i3 waren populair, volgt uit cijfers van brancheorganisatie BOVAG en databureau RDC.

In tegenstelling tot nieuwe elektrische voertuigen is er voor particulieren nog wel subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een tweedehands elektrische auto. Die subsidie bedraagt 2000 euro. Van de 13,5 miljoen euro subsidie voor tweedehands auto’s dit jaar is in de eerste drie maanden ruim 3 miljoen euro aangevraagd. Dat betekent dat er nu nog voor ruim 5200 elektrische tweedehands auto’s overheidssubsidie over is.

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moeten de elektrische auto’s wel voldoen aan enkele eisen, zoals een actieradius van minimaal 120 kilometer en de oorspronkelijke nieuwprijs moet tussen de 12.000 en 45.000 euro zijn. Meer dan de helft van de dit jaar aan particulieren verkochte elektrische tweedehands auto’s kon met subsidie worden gekocht.