Stapje terug op Wall Street na records voor Dow en S&P 500

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag wat lager geopend, nadat de toonaangevende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 vrijdag nog nieuwe recordstanden bereikten. Beleggers op Wall Street zijn vooral in afwachting van het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen dat deze week gaat beginnen, met resultaten van de grote banken Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Wells Fargo op woensdag.

Ook de financiële concerns Citigroup, Bank of America en Morgan Stanley openen deze week de boeken over het eerste kwartaal. Verder komen er ook belangrijke cijfers over de inflatie en de winkelverkopen in de Verenigde Staten en publiceert de Federal Reserve zijn Beige Book, dat inzage geeft in de staat van ’s werelds grootste economie. Fed-voorzitter Jerome Powell zei dit weekend dat de economische groei in de VS de komende maanden naar verwachting gaat aantrekken.

De Dow noteerde kort na opening een min van 0,1 procent op 33.775 punten. De S&P 500 zakte ook 0,1 procent, tot 4123 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,4 procent omlaag tot 13.849 punten.

Bij de bedrijven is er aandacht voor taxi-app Uber Technologies. De maaltijdbezorgingstak van Uber heeft wereldwijd nog nooit zoveel maaltijden in een maand bezorgd als in maart. Uber Eats zag de vraag naar maaltijden vorige maand meer dan verdubbelen. Ook bij de taxidienst gingen de zaken goed. Het aandeel Uber won dik 3 procent.

Nuance Communications, dat actief is met kunstmatige intelligentie (AI) en spraaktechnologie, maakte een koerssprong van zo’n 18 procent. Het bedrijf wordt overgenomen door softwareconcern Microsoft (min 0,2 procent) in een deal ter waarde van 16 miljard dollar. Het is de grootste overname door Microsoft in jaren.

De maker van elektrische auto’s Tesla staat eveneens in de belangstelling met een plus van bijna 2 procent. Zakenbank Canaccord Genuity kwam met een koopadvies voor Tesla en een sterke verhoging van het koersdoel. Canaccord denkt dat Tesla goede zaken zal gaan doen met zijn batterijtechnologie voor in huis en dat de tekorten aan batterijen voor zijn auto’s volgend jaar zullen afnemen.

Het Chinese webwinkelconcern Alibaba, dat ook een notering heeft in New York, won 6,5 procent. China legde het bedrijf van techmiljardair Jack Ma afgelopen weekend een recordboete van omgerekend 2,3 miljard euro op voor monopoliepraktijken. Beleggers hielden er al rekening mee dat Alibaba een flinke boete zou krijgen en zijn opgelucht dat de kwestie nu achter de rug is.