Merkel voor parlementaire commissie boekhoudschandaal Wirecard

Foto: ANP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt verhoord door de parlementaire commissie die in Duitsland onderzoek doet naar het schandaal rond het failliete fintechbedrijf Wirecard. Doel is om uit te vinden wat de Duitse regering wist en wanneer.

Wirecard werd gezien als een Duits succesverhaal en de regering promootte het bedrijf ook actief tijdens handelsreizen naar het buitenland. Nadat er al enkele jaren berichten waren over financiële malversaties bij het bedrijf, gaf Wirecard vorig jaar juni toe dat er enkele miljarden euro’s misten en waarschijnlijk nooit hadden bestaan. Drie dagen later was het financiële concern failliet.

Ondanks dat er al eerder aanwijzingen waren dat er zaken niet klopten bij Wirecard, reageerden zowel accountants als toezichthouders niet of nauwelijks. Sinds het faillissement is duidelijk geworden dat in regeringskringen ook al veel eerder kennis was van de problemen binnen het bedrijf. Minister van Financiën Olaf Scholz moest zich donderdag al verantwoorden.

Het schandaal rond Wirecard kostte het hoofd van de Duitse financieel toezichthouder BaFin al zijn baan. Die waakhond zal ook worden gereorganiseerd onder een nieuwe topman.