‘Forse boete voor Chinees techbedrijf Tencent’

Foto: ANP

De Chinese autoriteiten zijn van plan een flinke boete op te gaan leggen aan technologieconcern Tencent, als onderdeel van de veel strengere aanpak van de techsector in het land. Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

Naar verluidt gaat het om een boete van minstens 10 miljard yuan, omgerekend 1,3 miljard euro. Dat is wel minder dan de boete van meer dan 18 miljard yuan die onlangs werd opgelegd aan webwinkel Alibaba vanwege monopoliepraktijken. Volgens de ingewijden hangt de boete voor Tencent samen met het onjuist melden van overnames en investeringen uit het verleden bij toezichthouders en ook concurrentiebeperkende praktijken bij muziekstreaming.

Mogelijk kan Tencent ook gedwongen gaan worden om verschillende muziekapps en bepaalde exclusieve muziekrechten te verkopen. Het bedrijf is een grote speler op de Chinese muziekmarkt. De in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus is een belangrijke aandeelhouder van Tencent.

De Chinese autoriteiten zijn al langer bezig met het sterk aanscherpen van het toezicht op bedrijven zoals Alibaba en ook Tencent. Peking heeft besloten om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht hebben en tot voor kort nog maar aan weinig regels gebonden waren.