Unilever en Shell helpen AEX-index aan nieuw recordniveau

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index bereikte donderdag een nieuwe recordstand dankzij stevige koerswinsten van Unilever en Shell. De twee zwaargewichten in de hoofdindex presteerden afgelopen kwartaal beter dan verwacht. Ook buiten het Damrak zorgden kwartaalupdates van bedrijven als Total, Nokia en Airbus voor optimisme op de beursvloeren. Het besluit van de Amerikaanse centrale bank om het huidige omvangrijke stimuleringsbeleid ongewijzigd te laten bood eveneens steun aan de aandelenhandel.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,7 procent hoger op 716,55 punten. Eerder op de dag tikte de graadmeter op 719,26 punten de hoogste koers ooit aan. De MidKap klom 0,2 procent tot 1047,55 punten. Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent. De DAX in Frankfurt bleef achter met een min van 0,5 procent, mede door verliezen onder de Duitse automakers.

Unilever (plus 3,1 procent) ging aan kop in de AEX. Het levensmiddelenconcern groeide in het eerste kwartaal harder dan verwacht, mede dankzij een sterke vraag uit China en India. Topman Alan Jope sprak van een goede start van het jaar. Ook gaat het concern voor 3 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. De verzelfstandiging van de theetak verloopt volgens het bedrijf naar wens. Indien het onderdeel naar de beurs wordt gebracht is Amsterdam volgens Jope de eerste keus.

Shell klom 1,4 procent. Het olie- en gasconcern profiteerde van de hogere olieprijzen en kostenbesparingen en boekte afgelopen kwartaal flink meer winst. De Franse concurrent Total zag de kwartaalwinst terugkeren op het niveau van voor de coronacrisis en won ruim 1 procent in Parijs.

Unibail-Rodamco-Westfield zakte 1,6 procent. De eigenaar van winkelcentra had afgelopen kwartaal last van de lockdowns in veel landen en zag de omzet flink dalen. Chemicaliëndistributeur IMCD, die ook met cijfers kwam, daalde 1,6 procent.

In Helsinki werd Nokia 13 procent meer waard dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Finse maker van netwerkapparatuur. Airbus steeg dik 2 procent in Parijs. De vliegtuigbouwer boekte in het eerste kwartaal weer winst, na het verlies een jaar eerder. Lufthansa zakte 2,7 procent in Frankfurt. Het Duitse luchtvaartconcern leed opnieuw een fors kwartaalverlies door de reisbeperkingen als gevolg van de coronapandemie. In Londen werden de resultaten van de Britse bank Standard Chartered (plus 5,7 procent) goed ontvangen.

De euro steeg tot 1,2116 dollar, van 1,2096 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 64,55 dollar. Brentolie klom ook 1,1 procent in prijs, tot 68,02 dollar per vat.