Franse economie onverwacht toch gegroeid in eerste kwartaal

Foto: ANP

De Franse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar onverwacht licht gegroeid, ondanks alle lockdownmaatregelen om de nieuwe golf van het coronavirus in te dammen. Dat is een opsteker. Economen waren er in doorsnee vanuit gegaan dat Frankrijk een kwartaal van stabilisatie zou kennen.

Volgens nieuwe cijfers van het Franse statistiekbureau nam de omvang van de Franse economie 0,4 procent toe ten opzichte van een kwartaal eerder. In de laatste drie maanden van vorig jaar was nog sprake van 1,4 procent krimp. Vergeleken met een jaar terug, toen de coronacrisis net uitbrak en de eerste effecten daarvan zichtbaar werden, is de economie met 1,5 procent gegroeid.

Ook grote Europese economieën kwamen vrijdag met economische ramingen over het eerste kwartaal. Daar was nog geen sprake van groei. De Duitse economie, de grootste van de eurozone, werd met een krimp van 1,7 procent op kwartaalbasis opnieuw hard geraakt. In Spanje kromp de economie met 0,5 procent en in Italië ging het om een min van 0,4 procent.

Economen hielden er al rekening mee door alle lockdowns en de strubbelingen met vaccineren nog veel krimpcijfers gepresenteerd te krijgen. Ook de klap voor de Duitse economie was al min of meer verwacht. Later op de dag wordt ook nog bekendgemaakt hoe de economie van de eurozone als geheel heeft gepresteerd.

Dat de Duitse economie relatief hard is gekrompen, lijkt enigszins in te druisen tegen optimistische geluiden die recent ook klonken bij de oosterburen. Economen van ING geven aan dat de Duitse economie momenteel “meerdere gezichten” kent. Met de belangrijke industriële productie in het land gaat het juist goed, zegen ze. Door een sterke vraag uit de Verenigde Staten en China zijn de orderboeken weer goed gevuld, ook al ligt de productie nog steeds onder het niveau van voor de crisis.

Maar “technische factoren” als voorraadopbouw door bedrijven voorafgaand aan de brexit, de impact van het strenge winterweer op de bouwsector en verstoringen van de toeleveringsketen vertroebelen volgens de deskundigen het beeld in de nieuwe economische cijfers. Daarnaast speelt ook in Duitsland natuurlijk de coronacrisis, die vooral drukt op de cijfers in de dienstensector. De vooruitzichten voor de Duitse economie zien er wel nog steeds goed uit, aldus de economen van ING. De Duitse regering is eerder deze week zelfs nog wat positiever geworden over het economisch herstel en stelde de groeiverwachting voor het hele jaar naar boven bij.