KPN zakt op beurs na afwijzen overnamevoorstellen

Foto: ANP

Het aandeel KPN werd maandag flink lager gezet op de Amsterdamse beurs. Beleggers waren teleurgesteld dat het telecomconcern twee overnamevoorstellen van buitenlandse investeerders heeft afgewezen zonder onderhandelingen te voeren met de potentiële kopers. De Amsterdamse beurshandel begon verder rustig aan de eerste week van mei. Later in de week komen onder meer Air France-KLM, DSM, ING, ArcelorMittal en BAM met kwartaalcijfers. Aan het einde van de week staat het belangrijke Amerikaanse banenrapport op het programma.

KPN (min 3,4 procent) was hekkensluiter in de AEX. Het telecombedrijf heeft de “ongevraagde” overnamevoorstellen van het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak en een bod van het Amerikaanse KKR afgewezen. Volgens zakenkrant Financial Times bedroeg het bod van EQT en Stonepeak zo’n 18 miljard euro. KPN stelt echter dat de investeerders geen bedrag hadden genoemd. Ook over de hoogte van het bod van KKR liet de onderneming zich niet uit. De voorstellen zijn volgens KPN zorgvuldig afgewogen, maar dragen volgens het bedrijf niet veel bij aan de ingezette strategische koers.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 711,75 punten. De MidKap bleef vlak op 1038,86 punten en de hoofdindex in Parijs won 0,6 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,6 procent, mede dankzij een sterker dan verwachte stijging van de Duitse winkelverkopen in maart. In Londen hadden beleggers een vrije dag.

Signify zette de opmars voort en ging aan kop in de AEX met een plus van 1,7 procent. Het verlichtingsbedrijf won vrijdag al dik 7 procent dankzij beter dan verwachte resultaten. Zorgtechnologieconcern Philips profiteerde van een sterk kwartaalbericht van de Duitse concurrent Siemens Healthineers en klom 1,2 procent. Siemens Healthineers schroefde zijn omzetverwachtingen voor dit jaar op, mede dankzij de sterke vraag naar zijn coronasneltesten. Het aandeel won 1,6 procent in Frankfurt.

Toeleverancier aan de chipindustrie Besi (min 0,5 procent) ging verder omlaag na het tegenvallende kwartaalbericht van afgelopen vrijdag. Tankopslagbedrijf Vopak kampte met een adviesverlaging door Oddo BHF en zakte 1,5 procent in de MidKap. Advies- en ingenieursbureau Arcadis (min 2,5 procent) noteerde ex dividend. Fitnessketen Basic-Fit won 0,5 procent ondanks het nieuws dat de verdere versoepelingen van de coronaregels, zoals het openen van sportscholen in Nederland, langer op zich laten wachten.

De euro was 1,2039 dollar waard, tegenover 1,2034 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 63,02 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 66,21 dollar per vat.