Wall Street stijgt op eerste handelsdag van maand mei

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn de eerste handelsdag van de maand mei met winsten begonnen. Veel aandacht ging uit naar Berkshire Hathaway, het beursgenoteerde investeringsvehikel van Warren Buffett. De hoogbejaarde superbelegger maakte bekend dat de 58-jarige Greg Abel zijn opvolger wordt als hem iets overkomt. Het aandeel Berkshire steeg in de vroege handel bijna 2 procent.

Abel heeft momenteel de leiding over de niet-verzekeringsactiviteiten van Berkshire Hathaway. Buffett benadrukte wel dat hij nog geen plannen heeft om met pensioen te gaan. Dat geldt ook voor zijn rechterhand, de 97-jarige Charlie Munger.

De toonaangevende Dow-Jonesindex ging maandag kort na de openingsbel 0,9 procent omhoog tot 34.188 punten. De brede S&P 500 kreeg er 0,4 procent bij op 4200 punten en techbeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 13.981 punten.

Verder ging de aandacht uit naar de chipsector, zoals wel vaker de laatste tijd. Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders gaat waarschijnlijk nog een paar jaar aanhouden, denkt Pat Gelsinger, de baas van chipfabrikant Intel. Het aandeel Intel noteerde 0,1 procent in de min.

Automaker Tesla (min 2,3 procent) stond bij de zakkers na berichten over verdere vertraging bij de bouw van zijn fabriek in de buurt van Berlijn. Ook lijkt Tesla zijn lobby in China te verstevigen na kritiek op de veiligheid van zijn auto’s. Chinese branchegenoten als Li Auto, Nio en XPeng leverden op hun beurt in april fors meer auto’s af dan een jaar eerder.

Luxemerk Estée Lauder verloor in de vroege handel dik 5 procent na cijfers. Moderna won bijna 3 procent. De farmaceut tekende een overeenkomst voor het leveren van 500 miljoen coronavaccins aan armere landen via een programma dat wordt gesteund door de Verenigde Naties.

Verder begint maandag het proces tussen Epic Games, de maker van schietspel Fortnite, en Apple. De gamesontwikkelaar beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie door te eisen dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30 procent van alle opbrengsten afdragen. Apple won in de eerste handelsminuten ruim 1 procent.

Er was ook nog overnamenieuws. Telecomconcern Verizon (plus 0,7 procent) verkoopt zijn mediatak voor 5 miljard dollar aan Apollo Global Management. Behslvr merken als AOL en Yahoo omvat de divisie onder andere ook de website TechCrunch.

De euro was 1,2052 dollar waard, tegen 1,2034 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 64,00 dollar. Brentolie steeg 0,4 procent in prijs tot 67,05 dollar per vat.