Freelance journalisten slepen DPG Media voor de rechter

Foto: ANP

Freelancejournalisten Hans Teunissen en Peter Nicolai dagen mediabedrijf DPG Media voor de rechter. De twee willen met terugwerkende kracht een rechtvaardiger tarief voor hun werkzaamheden afdwingen van het bedrijf achter kranten als de Volkskrant en het AD, nieuwswebsite NU.nl en radiozender QMusic, meldt vakbond NVJ.

DPG Media zou freelancejournalisten aanmerkelijk minder betalen dan de ‘eigen’ journalisten. Fotojournalist Nicolai maakt in opdracht van DPG Media foto’s voor de regionale dagbladen BN DeStem en PZC. Per opdracht is hij naar eigen zeggen zo’n 2,5 uur bezig. Hij krijgt daar 42 euro voor, minder dan 17 euro bruto per uur. Ook Teunissen, die schrijft voor dagblad De Gelderlander, zou voor zijn artikelen in doorsnee 17 euro bruto per uur verdienen.

Volgens de NVJ, die het duo bijstaat, weigert het mediaconcern om met de journalisten in gesprek te gaan en is “noodgedwongen” gekozen voor een gang naar de rechter. Ook de Stichting Rechtshulp Auteurs (SRA) steunt de freelancers in hun actie.

De NVJ verwijt DPG Media onder meer dat het weinig respectvol met freelancers omgaat. “DPG Media heeft een aandeel van bijna 50 procent op de Nederlandse dagbladmarkt en heeft afgelopen jaren winsten gerealiseerd van honderden miljoenen euro’s. Alle werkenden bij DPG moeten een vergoeding ontvangen, die past bij de waarde en professionaliteit van hun werk”, stelt Thomas Bruning, secretaris van de NVJ. DPG Media doet dit vanwege cao-afspraken volgens hem wel voor journalisten in loondienst. “Maar diezelfde verantwoordelijkheid voelen zij niet voor freelancers.”

Zakelijk directeur Bart Verkade van DPG Media betreurt de gang van zaken, vooral omdat de NVJ eenzijdig heeft besloten de gesprekken af te breken. Nicolai en Teunissen hebben volgens hem 30 jaar naar tevredenheid gewerkt voor de regionale dagbladen die nu vallen onder DPG en ze hebben ook altijd de voorwaarden geaccepteerd. “Ze hebben geen factuur betwist en nooit laten weten dat zij niet tevreden zouden zijn over de opdrachten die zij ontvingen”, aldus Verkade.

Halverwege vorig jaar dienden de twee journalisten volgens DPG op verzoek van de NVJ claims in die vijf jaar terug in de tijd gingen en waarmee honderdduizenden euro’s waren gemoeid. “Wij zijn met beide freelancers in gesprek gegaan, maar de verschillen bleken onoverbrugbaar”, aldus Verkade. Hij is ervan overtuigd dat Teunissen en Nicolai billijke tarieven hebben ontvangen voor hun bijdragen.

Verder meldt Verkade dat DPG het afgelopen jaar veelvuldig gesproken heeft met de NVJ over aanpassing van de voorwaarden voor freelancejournalisten. DPG heeft in die tijd al tarieven verhoogd. Kortgeleden is door DPG Media onder meer een minimumtarief voor freelancers ingevoerd, dat volgens het bedrijf 50 procent boven de geldende cao-lonen ligt. DPG wijst er verder op dat eisen van de NVJ in eerdere rechtszaken al als onredelijk werden bestempeld en daarmee afgewezen.