ACM ondanks zorgen akkoord met glasvezelproject KPN en APG

Foto: ANP

De samenwerking tussen KPN en pensioenuitvoerder APG bij het uitbreiden van het glasvezelnetwerk levert geen beperkingen voor de vrije concurrentie op. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder geeft dan ook toestemming voor het gezamenlijke bedrijf dat de twee op willen richten voor investeringen in glasvezel, ondanks zorgen die rivalen van KPN hadden geuit.

KPN maakte in maart bekend dat de pensioenuitvoerder voor ambtenarenfonds ABP het telecombedrijf financieel helpt om sneller dorpen en kleine woonkernen op glasvezel aan te sluiten. Dit gebeurt via een bedrijf dat voor de ene helft in handen is van APG en voor de andere helft in handen van KPN. Het samenwerkingsverband investeert ruim 1 miljard euro in de aanleg van glasvezel, dat sneller internet mogelijk maakt.

Verschillende concurrenten van KPN gaven na de bekendmaking bij de ACM aan zorgen te hebben over het project. Ze vreesden voor hun kansen om nog goed te kunnen concurreren op de Nederlandse glasvezelmarkt, waar KPN nu al de grootste speler is.

De ACM meldt tevreden te zijn dat het toekomstige netwerk wordt opengesteld voor andere telecomproviders. Daarbij is het wel zaak dat KPN concurrenten eerlijke voorwaarden stelt voor het gebruik van zijn glasvezelnetwerk, benadrukt de toezichthouder.