Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi onderaan in rode AEX

Foto: ANP

De Amsterdamse AEX-index stond woensdag stevig in het rood door forse koersverliezen van de chipbedrijven. Ook het aandeel Neways moest het ontgelden nadat de fabrikant van elektronische componenten het overnamevoorstel van industrieconcern VDL afwees. De inflatievrees bleef de markten in de greep houden in afwachting van de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve. Beleggers hopen in de aantekeningen aanwijzingen te vinden over hoe de Amerikaanse centrale bankiers denken over de snel stijgende inflatie en een eventuele renteverhoging.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,3 procent lager op 696,17 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 1047,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,2 procent. In de eurozone nam de inflatie in april toe tot 1,6 procent op jaarbasis, van 1,3 procent in maart. De stijging van het algemene prijspeil ligt daarmee nog altijd onder de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) van rond de 2 procent.

Chipmachinemaker ASML was de grootste daler in de AEX met een min van 3,1 procent. Chiptoeleveranciers ASMI en Besi volgden op de voet met verliezen tot 2,9 procent. Telecomconcern KPN voerde de schaarse stijgers aan met een plus van 0,7 procent. IMCD won 0,3 procent na een kleine overname. De chemicaliëndistributeur neemt speciaalchemiebedrijf Andes Chemical, dat actief is in Centraal-Amerika en Peru, over.

In de MidKap verloor Air France-KLM ruim 1 procent. Volgens het Gerecht van de Europese Unie had de staatssteun van 3,4 miljard euro die KLM heeft ontvangen om de coronacrisis te doorstaan niet goedgekeurd mogen worden. De Europese rechter boog zich over de zaak na een klacht van luchtvaartmaatschappij Ryanair. Volgens de Ierse budgetvlieger is het toestaan van overheidssteun door Brussel niet eerlijk ten opzichte van andere Europese luchtvaartmaatschappijen.

Neways zakte bijna 7 procent tot 12 euro op de lokale markt. Het Brabantse bedrijf heeft de overnamegesprekken met VDL afgebroken. Volgens de top van Neways biedt het bedrijf achter onder andere autofabriek VDL Nedcar te weinig. VDL, dat al zo’n 28 procent van Neways in handen heeft, bood eind april 12,50 euro per aandeel. Dat bod werd nog kort voor het afkappen van de gesprekken verhoogd naar 13 euro per aandeel. VDL zegt verbaasd te zijn over de afwijzing, omdat een meerderheid van de aandeelhouders het voorstel wel zou steunen.

De euro stond op 1,2212 dollar ten opzichte van 1,2205 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent goedkoper op 64,43 dollar. Brentolie daalde 1,5 procent in prijs tot 67,67 dollar per vat.