Hoekstra: hopen dat steun in vierde kwartaal niet meer nodig is

Foto: ANP

Minister van Financiën Wopke Hoekstra hoopt “zeer” dat steun aan bedrijven en zelfstandigen niet meer nodig is in de laatste maanden van het jaar. Het kabinet heeft ervoor besloten de steunregelingen met drie maanden te verlengen. Maar aan het einde van het jaar moet de economie weer goeddeels op de eigen benen staan, hoopt het kabinet.

Pieter Hasekamp, baas van het Centraal Planbureau en een aantal economen pleitten ervoor om de steun na 1 juli niet te verlengen. Stoppen met het pakket vond het kabinet evenwel nog niet verstandig. Maar “die economen hebben ook een punt”, zegt Hoekstra tijdens een persconferentie over het steunpakket.

“Vanaf het eerste steunpakket heeft het kabinet moeten manoeuvreren om zo veel mogelijk onnodige faillissementen te voorkomen en tegelijkertijd de gezonde dynamiek in de economie, waar onder normale omstandigheden faillissementen aan bijdragen, zo min mogelijk te hinderen”, beschrijft de bewindsman het dilemma in een brief aan de Kamer.

De steunpakketten lopen ook flink in de papieren, benadrukt Hoekstra. “We hebben ongekende bedragen uit de schatkist moeten halen. Maar het was nodig, en het ís ook nodig. Onze zakken zijn diep, maar tegelijkertijd kunnen we het geld maar één keer uitgeven.”