Wisselend beeld op Wall Street na cijfers economie VS

Foto: ANP

De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met wisselende koersuitslagen geopend. Beleggers op Wall Street verwerkten nieuwe cijfers over de uitkeringsaanvragen en economische groei in de Verenigde Staten. Ook kwam nieuws naar buiten over de begrotingsplannen van president Joe Biden.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS is vorige week gedaald tot het laagste niveau sinds het coronavirus toesloeg. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid daalden de aanvragen met 38.000 tot 406.000.

De overheid kwam ook met een tweede raming voor de economische groei in het eerste kwartaal. Die wees, net zoals in april, op een stijging van het bruto binnenlands product van 6,4 procent. Het gaat daarbij om een zogeheten geannualiseerde berekening. Daarbij wordt de kwartaalprestatie denkbeeldig doorgetrokken over een heel jaar.

De Dow-Jonesindex ging in de eerste minuten 0,7 procent omhoog tot 34.548 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 0,3 procent tot 4208 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,1 procent in tot 13.686 punten.

Biden zal een begrotingsvoorstel doen van 6 biljoen dollar. Dat meldde The New York Times op basis van documenten die de krant heeft ingezien. Het zou om de hoogste federale uitgaven gaan sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij zal vrijdag zijn begrotingsplannen voor het fiscale jaar 2022, dat in oktober begint, bekendmaken.

Vliegtuigbouwer Boeing won bijna 3 procent nadat concurrent Airbus de productieplannen voor zijn A320-toestel had verhoogd. Airbus wees daarbij op herstel in de luchtvaartbranche. Boeing kwam ook overeen met luchtvaartautoriteit FAA om een boete van 17 miljoen dollar te betalen vanwege productieproblemen met de 737.

Chipbedrijf Nvidia haalde in het afgelopen kwartaal meer omzet dan analisten hadden verwacht, maar daalde toch 0,8 procent. Het bedrijf kon niet aangeven hoeveel van de recente verkoopstijging afkomstig was van bedrijven die de videokaarten van Nvidia gebruiken voor het mijnen van cryptomunten als bitcoins.

Farmaceut Eli Lilly ging licht omlaag na berichten dat de Amerikaanse justitie een productielocatie van het bedrijf onderzoekt wegens misstanden. Eli Lilly gaf aan volledig mee te werken aan het onderzoek.

Best Buy steeg ruim 4 procent. De winkelketen verhoogde zijn omzetverwachting voor heel het jaar dankzij de extra koopwoede van Amerikanen die een coronacheque kregen van de overheid.

Biotechbedrijf Vir werd 1,8 procent hoger gezet. Een behandeling met antilichamen van het bedrijf en farmaceut GlaxoSmithKline kreeg een noodgoedkeuring voor de Amerikaanse markt. Het middel kan ervoor zorgen dat het ziektebeeld van coronapatiƫnten in ziekenhuizen niet verergert.