OPEC en Rusland houden vast aan geplande productieverhoging

Foto: ANP

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) en bondgenoten als Rusland houden vast aan hun plan om de olieproductie tot en met juli geleidelijk weer te verhogen. Dat heeft de alliantie, ook wel OPEC+ genoemd, dinsdag aangegeven op haar vergadering. Begin juli komen de landen naar verwachting opnieuw bij elkaar en dan zal er waarschijnlijk over de periode vanaf augustus worden gesproken.

Eerder op de dag liet de olieminister van Koeweit al weten dat de wereldwijde oliemarkt de in april afgesproken productieverhogingen goed weet te verwerken, nu de vraag naar olie aantrekt door het economisch herstel van de coronacrisis. De OPEC+ is bezig de productie te verhogen nadat die eerder juist scherp was verlaagd om zo de olieprijzen te stutten in coronatijd. Door de crisis was er veel minder vraag naar olie, waardoor de prijzen kelderden en er een groot overschot ontstond op de oliemarkt.

Inmiddels zijn de olieprijzen weer sterk hersteld en neemt de vraag toe, wat dus ruimte biedt aan de OPEC+ om de productie verder op te schroeven. Volgens Saudi-Arabië, dat wordt gezien als de leider van de OPEC, en Rusland is het overschot al vrijwel weggewerkt.

Wel blijven er veel onzekerheden zoals de nieuwe virusgolf in India, een grote verbruiker van olie, en de herinvoering van lockdownmaatregelen tegen nieuwe uitbraken, waaronder in Japan. Ook kan er weer veel olie van Iran op de markt komen als dat land een hernieuwd internationaal atoomakkoord weet te sluiten en de economische sancties van de Verenigde Staten tegen Iran worden opgeheven.